Policisti so sporočili nekaj podrobnosti tragedije, ki se je zgodila včeraj popoldne v Solkanu. V reki Soči se je utopil komaj 10-letni otrok.

V Soči v Solkanu pri kajakaškem centru se je kopala petčlanska družina s tremi otroki. Kopali so se nad starim jezom, kjer je voda dokaj mirna, brez brzic, vendar tekoča. Potem pa je rečni vodostaj nenadoma narasel in tok je začel otroka, ki je plaval v spremstvu odrasle osebe, odnašati v smeri rečnih brzic oziroma kajakaške proge. Eden od odraslih je zaplaval za njim, vendar ga ni mogel dohiteti, zato je tok otroka potegnil na kajakaško progo in ga odnesel prek proge v smeri Italije. Klicem na pomoč sta se odzvala dva mlada kopalca, ki sta bila ob kajak progi in skočila za njim, vendar ga tudi onadva nista mogla dohiteti.

O nesreči je bil novogoriški operativni komunikacijski center obveščen ob 16.36. V iskanje in reševanje so se takoj vključili člani kajakaškega kluba, ki so s kajaki začeli iskati otroka po strugi in obrežju reke pod kajakaškim centrom v smeri Italije. Prav tako so sodelovali štirje gasilci Gasilske enote Nova Gorica in štirje člani Podvodne reševalne službe Slovenije – PRS Nova Gorica.

Opozorila o dodatni previdnosti

Ob 18.10 je član podvodne reševalne službe otroka našel pod rečno gladino. Deset minut pozneje so reševalci negibno telo potegnili iz vode. Nemudoma ga je začela oživljati ekipa novogoriške nujne medicinske pomoči, vendar neuspešno. Odrejena je bila sanitarna obdukcija trupla, ki jo bodo opravili na inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. O nesreči so obvestili tudi dežurno preiskovalno sodnico in državno tožilko, ki sta ogled kraja nesreče prepustili policiji.

Ta je med drugim preverjala, ali so vstopna mesta v reko Sočo označena z opozorilnimi tablami oziroma ali je tam uradno kopališče. Ugotovila je, da je na območju kajakaškega centra Kopalno območje Soča pri Solkanu. V tem delu območja je torej plaval otrok, ko ga je odnesel rečni tok. Na celotnem kopalnem območju je postavljenih več opozorilnih tabel z napisi, kot so »Nevarnost utopitve«, »Nevarnost nenadnega dviga gladine vode«, »Kopanje na lastno odgovornost« in »Kopalno območje brez reševalca iz vode«. Tu se lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni rečni tokovi, zato je potrebna dodatna previdnost kopalcev, so sporočili z novogoriške policijske uprave.

Policisti in kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil o okoliščinah nesreče. O ugotovitvah preiskave bodo obveščali pristojno tožilstvo.