Hrvaška policija ima te dni polne roke dela s turisti, ki jih bolj kot ležanje na plaži ali ob bazenu zanimajo otroci, ki se tam igrajo. V tednu dni so namreč v Rovinju in njegovi okolici prijeli tri moške, ki so fotografirali in snemali (pomanjkljivo oblečene) otroke. Prvi primer so zabeležili prejšnji ponedeljek, ko je na 44-letnega Nemca v turističnem naselju v bližini Rovinja opozoril eden od gostov. Moškega, ki je gole otroke slikal in snemal s pisalu podobno napravo z vgrajeno kamero, je policija prijela ter mu zasegla kamero, dva mobilna telefona in prenosni računalnik.

Nekaj dni pozneje so v nekem drugem kampu aretirali 38-letnega Avstrijca, ki je s kamero, vgrajeno v uro, med kopanjem v bazenu fotografiral otroke brez oblačil. Med preiskavo avtomobila in osebnih stvari mu je policija zaplenila še tri ročne ure in dve pisali z integriranimi kamerami, so potrdili na istrski policijski upravi. Samo dva dni pozneje so v istem turističnem naselju aretirali še 35-letnega Italijana, ki si je zbirko fotografij razgaljenih otrok delal kar z mobilnim telefonom. Predrznežu so njegovo sprevrženo početje že prej očitali nekateri drugi gosti, a se na njihove pozive ni oziral, svoje početje je nadaljeval. Da fotografira gole otroke v bazenu in pod prho, so nato opozorili varnostnika. Zaradi suma kaznivega dejanja izkoriščanja otrok za pornografijo vsem trem grozi od enega do osem let zapora, da ne bi pobegnili v domovino, so trenutno v priporu.

Kamere v uri, očalih, knjigi…

Za tovrstne spolne napadalce je poleg kopalk, brisače in steklenice vode obvezna oprema za na plažo tudi sofisticirana oprema za fotografiranje in snemanje. Hrvaški policisti vsako poletje na plažah in bazenih – zlasti nudističnih – različnih turističnih krajev iščejo morebitne sumljive moške, »oborožene« z napravami, s katerimi prežijo na male žrtve in bogatijo svoje zbirke fotografij otrok. Ob aretaciji jim zasežejo telefon, kamero, kako drugo napravo, saj gre za ključne dokaze v nadaljnjem sodnem postopku. Velikost oziroma izredna majhnost vse modernejših kamer omogoča njihovo vgradnjo v bolj ali manj kakršen koli predmet, vključujoč že omenjena pisala, ročne ure, očala, tablete in podobno, s katerimi sredi plaže nepridipravi niti ne pritegnejo neželene pozornosti. Med bolj priljubljene sodijo ravno pisala, ki imajo poleg kamere vgrajen še USB za baterijo in podatkovno mikro kartico, drugi pa nanje niso ravno pozorni ali pa pisala nimajo za kaj spornega. Dodatno težavo pri iskanju nepridipravov povzroča tudi dejstvo, da danes že vsi skoraj vsak prost trenutek preživimo s telefonom v rokah in nekdo, ki na plaži fotografira, sploh ne izstopa.

Tovrstne fotografije se lahko kaj hitro znajdejo na darknetu, ilegalnem temnem spletu, storilci pa si jih s »kolegi« delijo tudi prek spletnih družbenih omrežij. Hrvaški kriminalisti so v zadnjem času naleteli na več profilov na twitterju in facebooku z ostudno vsebino. »Šokirani smo bili nad eksplicitnostjo nekaterih fotografij in videov. Na enem smo odkrili posnetek zlorabe desetletnega otroka in komaj dosegli, da ga je podjetje izbrisalo,« je za portal 24sata povedal Dalibor Vlaho, vodja izobraževalnega centra za preprečevanje nasilja. tak