Pri stališčih uresničevanja arbitražne odločbe o meji sta obe državi še naprej na nasprotnih bregovih. »Glavna sta dobra volja in interes za rešitev odprtih vprašanj,« je dnaes poudaril šef hrvaške diplomacije Gordan Grlić Radman, ki je v dveh mesecih že drugič obiskal Slovenijo. Zavzel se je za to, da s kolegom Anžetom Logarjem v naslednjih štirih letih poskušata rešiti čim več odprtih vprašanj med državama. Sosedi bi s tem pokazali, kakšen je »evropski način reševanja problemov«, državljani obeh držav pa bi izkusili politiko dobrega sosedstva.

Zunanji minister Logar je poudaril, da slovenska stališča ostajajo nespremenjena. Kdaj bi se lahko začeli pogovori med državama o tem, kako iziti iz slepe ulice (ne)uresničevanja arbitražne odločbe, Logar ni želel podrobneje opredeliti. Dejal je le, da bo dialog potekal v različnih vladnih sestavah, kjer bodo poskušali najti tiste točke, ki jih bo možno rešiti.

Odziv vlade ne bo povzročil šoka dopustnikov

Pogovor med ministroma se je sicer sukal predvsem okoli zajezitve širjenja koronavirusa. Budno spremljanje podatkov o okuženih na Hrvaškem je za nas pomembno zaradi več deset tisoč državljanov, ki preživljajo dopust pri naših južnih sosedih. Po nedavnem zviševanju števila okuženih se je trend v obeh državah ponovno obrnil, kar je ministra Logarja razveselilo. »Državi morata še naprej sprejemati usklajene ukrepe za zajezitev pandemije,« je dejal. Toda šefa diplomacij takšnih ukrepov danes nista dorekla, to tudi ni v njuni pristojnosti. Sta pa se poleg predsednikov vlad in obeh nacionalnih inštitutov za zdravje tudi vodji diplomacij izrekla za tesnejše usklajevanje pri zajezitvi širjenja koronavirusa.

Kot je pojasnil Logar, je slovensko ukrepanje odvisno od epidemiološke slike na Hrvaškem. Če se bo ta poslabšala, bo vlada takoj storila vse, da takšna situacija ne bi predstavljala šoka za slovenske državljane, ki dopustujejo na Hrvaškem, je pristavil. Hrvaška je trenutno na slovenskem rumenem seznamu držav, za zdaj ni predvideno, da bi bila uvrščena na rdečega, kar bi pomenilo 14-dnevno karanteno za potnike, ki se vračajo iz te države.

Minister Grlić Radman: Turisti na Jadranu so varni

Logar je hrvaškemu kolegu predstavil ključne skrbi Slovenije v zvezi z epidemijo na Hrvaškem: načel je vprašanje odprtih nočnih klubov, kjer je v zadnjih tednih prišlo do širjenja okužb, in izrazil nezadovoljstvo zaradi odprte meje med Hrvaško in BiH, kjer je sicer eno od žarišč okužb na zahodnem Balkanu.

Logar je povedal, da se na slovensko-hrvaški meji pojavljajo osebe, ki so 14 dni preživele v BiH, nato pa še dva dni na Hrvaškem. Postanek na Hrvaškem je očitno namenjen temu, da bi se izognili karanteni, ki ni obvezna za prihajajoče iz Hrvaške (ta je še vedno uvrščena na rumeni seznam), bi pa v 14-dnevno samoizolacijo morali vsi, ki prihajajo iz BiH (ta država je na slovenskem rdečem seznamu). »To je tvegana praksa, ki se ne sme nadaljevati,« je dejal Logar.

Grlić Radman je sicer miril s podatkom, da na jadranski regiji, ki se razteza čez osem hrvaških županij, niso zabeležili niti enega okuženega turista. Tudi sicer je dejal, da je število okuženih v tej regiji precej nižje kot v celotni državi. »Turisti se na Jadranu počutijo dobro, so varni, a upoštevati morajo omejitvene ukrepe,« je dejal šef hrvaške diplomacije.