»Minister Vasko Simoniti in njegova ekipa spodbujata sovražni govor do žive, tukaj in zdaj nastajajoče umetnosti in kulture ter z ministrstvom upravljata v diktatorski maniri,« so po ministrovem nedavnem intervjuju v Demokraciji še bolj prepričani v Aktivu delavk in delavcev v kulturi. Zato so po štirih tednih ponovno organizirali Akcijo za kulturo, ki so jo poimenovali Mali poletni rebalans za ministra.

Proti netenju sovraštva

Pred kulturnim ministrstvom se je tako danes zbralo okoli sto kulturnikov, ki so z lepljenjem klicajev na pročelje ministrstva Vaska Simonitija ponovno pozvali k odstopu. Podobno kot na protestni ljudski skupščini pred dobrimi desetimi dnevi so kulturniki tudi tokrat poudarili, da minister za kulturo »s svojo ekipo zavestno in na način, ki spominja na zgodnji nacizem, uničuje sodobno in v mednarodne vode vpeto živo umetnost in kulturo, ki nastajata na Slovenskem«.

Očitajo mu še, da je bil v času sprejemanja protikoronskih ukrepov na področju kulture nedejaven in svojega dela ni opravil, pa tudi, da se po nobenih torkovih in petkovih protestih ni odzval na državno nasilje nad vrhunskimi umetnicami in umetniki, ki sodelujejo v protestih.

V aktivu so bili danes kritični še do ministrove izjave, da delavke in delavci v kulturi niso solidarni z drugimi poklici. »Kultura in umetnost čvrsto stojita in podpirata gibanja za delavske in upokojenske pravice, okolje, boljše šolstvo, antifašizem, antirasizem, antidominacijo, nenasilje, nove oblike družbenopolitičnih gibanj ter boljše javno zdravstvo,« poudarjajo in pozivajo, da se netenje sovraštva do umetnosti in odprte kulture takoj prenehata.