Kot je potrdila britanska vlada, gre za prvi primer okužbe živali s koronavirusom na britanskih tleh. Maček naj bi se nalezel od lastnikov, ki pa so bolezen že preboleli, poroča časnik Guardian. Ta dodaja, da maček kaže le blage simptome bolezni, najverjetneje pa virusa ni prenesel na druge ljudi oziroma živali.

Po besedah veterinarke Christine Middlemiss sicer ne obstajajo nikakršni dokazi, da lahko okužene živali koronavirus prenesejo na človeka.« Gre za izredno redek pojav. Žival je imela blage simptome in je okrevala po nekaj dneh. Zaenkrat ne obstajajo dokazi, da lahko živali koronavirus prenesejo na ljudi. Še naprej pa bomo budno spremljali situacijo, latnike domačih živali pa obvestili, če bo prišlo do sprememb,« je povedala Middlemissova.

Direktorica za javno zdravstvo v Veliki Britaniji Yvonne Doyle pa je medtem sporočila, da primer služi kot opomin, da si morajo ljudje roke umivati tudi, ko so v stiku z živalmi. »Gre za prvi primer okužbe živali s covidom-19 v Veliki Britaniji. Vseeno ni razlogov za alarm. Raziskava je pokazala, da se je okužba prenesla s človeka na žival in ne obratno.«

Okuženi maček sicer še zdaleč ni prva žival na svetu, ki je zbolela s koronavirusom, saj so se pred časom z njim okužili tudi levi in tigri v newyorškem živalskem vrtu.