Predsednik države Borut Pahor redno sprejema poverilna pisma novih veleposlanikov v Sloveniji, s čimer ti uradno nastopijo mandat v naši državi. Danes pa se je pri tem rednem ritualu tudi za Pahorja nekaj zgodilo prvič: hkrati je prejel kar dve poverilni pismi za zastopanje iste države. V roke sta mu jih predala nova veleposlanika Nemčije v Sloveniji Adrian Pollmann in Natalie Kauther, sicer zakonska partnerja s tremi otroki.

Gre za prvi preizkus nemškega zunanjega ministrstva, kako lahko zaposleni na ministrstvu z otroki uspešno združijo kariero in družinsko življenje. Njuno imenovanje za veleposlaniško mesto v Ljubljani, kjer sta nasledila odhajajočega veleposlanika Klausa Riedla, je od začetka junija pritegnilo medijsko pozornost po svetu. Zelo nenavadno namreč je, da veleposlaniški položaj hkrati opravljata dve osebi, še toliko bolj nevsakdanje pa, če sta zakonca.

Slovenija sicer ne bo prva država, ki bo lahko okusila tako nenavaden diplomatski eksperiment, Nemčija pa ne prva država, ki se ga je lotila. Švica je zakonski par iz svojih diplomatskih vrst že leta 2009 poslala na veleposlaniški mesti na Tajsko. Kasneje je takšen preizkus ponovila še Francija, ki je zakonski par s Quai d’Orsaya poslala na vrh veleposlaništva na Hrvaškem.

Triinštiridesetletni Pollman in 45-letna Kautherjeva imata tri otroke v osnovnošolskih letih (7, 8 in 10 let). Njuna ključna motivacija, da sta takšen aranžma dela sploh predlagala zunanjemu ministru Heiku Maasu, je bila, da sta ob karieri hotela več časa preživeti z otroki. To naj bi jima zdaj z delitvijo veleposlaniškega dela tudi uspelo. Čas vodenja veleposlaništva si bosta namreč razdelila. Prvih osem mesecev bo za krmilom ambasade Pollman, nato ga bo za enako dolgo zamenjala Kautherejeva. Večjih težav ne pričakujeta, saj precej podobno razmišljata, sta razlagala pred prihodom v Slovenijo. Sicer pa z deljenjem istih delovnih zadolžitev že v preteklosti nista imela težav. Skupaj sta namreč pred časom opravljala delo namestnika veleposlanika na nemškem veleposlaništvu v BiH.