V Beogradu so v preteklih desetletjih zamenjali imena številnih ulic. Med drugimi so v zgodovino že odšle Pohorska, Zagrebška in Travniška ulica. Nekdanjo Pohorsko ulico so preimenovali v Ulico generala Ždanova.

Nova poimenovanja naj bi kmalu dobile Ljubljanska, Blejska, Celjska, Mariborska, Poreška, Hrvaška, Hvarska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibeniška, Lopudska, Sarajevska, Mostarska in Zeniška ulica.

Razloge za spremembe je pojasnil namestnik beograjskega župana Goran Vesić. Beograd je bil v svoji zgodovini glavno mesto držav, ki so jo sestavljala različna ozemlja in narodi, kot takšen pa je predstavljal celotno državo.

»Ni normalno, da imamo v Beogradu Hrvaško, Zagorsko, Zagrebško ali Zadrsko ulico. Prav tako ni normalno, da smo do pred tremi leti imeli ulico ustanovitelja VMRO Goce Delčeva, ki je morda pomemben za Severno Makedonijo, nikakor pa ne za Srbe,« je dejal Vesić.

Zgolj še mesta, ki imajo Beograjsko ulico?

Prav tako se mu ne zdi normalno, da ima Beograd ulice poimenovane po mestih, ki nimajo Beograjske ulice. Ko gre za glavna mesta bivših jugoslovanskih držav, je Beograjska ulica samo še v Skopju in Podgorici. Omenil je, da je Dunaju Beograjska ulica, v Beogradu pa Dunajski trg, v Bruslju je Beograjska ulica, medtem ko v Beogradu ni Bruseljske.

»Spodobi se, da kažemo spoštovanje do tistih, ki spoštujejo naše mesto in našo državo, ne pa, da smo mazohisti in imamo ulice poimenovane po krajih, v katerih zatirajo vse, kar spominja na srbstvo,« je poudaril.

Srbski zgodovinar Momčilo Pavlović je za beograjski časnik Večernje novosti dejal, da gre za politično odločitev. Meni, da so mnogi toponimi v državah bivše Jugoslavije na različne načine povezani s Srbijo in Srbi, kot so Banija, Lika in Kordun na Hrvaškem. Zato ne pričakuje, da bodo spremenili imena ulic, ki so jih poimenovali po Jasenovcu in Kninu na Hrvaškem ali Bregalnici v Makedoniji. Meni, da je treba predvsem zamenjati vsa imena, ki so povezana s komunistično ideologijo.

Prebivalci ulic, ki bodo dobile nova imena, so zaskrbljeni zaradi morebitnih dodatnih stroškov za izdelavo osebnih dokumentov s spremenjenim naslovom, izpostavlja beograjski časnik. Kot dodaja, so srbske oblasti napovedale, da dokumentov ne bo treba spreminjati, dokler so veljavni, nato pa bodo v novih dokumentnih vpisali tudi novi naslov.