Za eno osebo epidemiološka obdelava še poteka, je sporočil poveljnik istrske civilne zaščite Dino Kozlevac. Poudaril je, da gre v vseh primerih za znane kontakte.

Po neuradnih podatkih so štiri osebe s področja Labina, po dve pa iz Umaga, Buzeta in Pulja.

V Istri je trenutno okuženih 126 oseb, od tega jih je 25 hospitaliziranih v Pulju. 316 ljudi je v samoizolaciji.

Kozlevac je danes vse prebivalce Istre in turiste pozval k previdnosti in odgovornemu obnašanju ter spoštovanju sprejetih ukrepov.

Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina iz sremsko-vukovarske županije danes poročajo o 15 novih okužbah, prav tako iz Zagreba. V osiješko-baranjski županiji je na novo zbolela ena oseba. Hrvaške oblasti sicer skupno število okuženih v preteklih 24 urah sporočijo ob 14. uri. V soboto so poročali o 77 primerih okužb.

V BiH 263 novih okužb z novim koronavirusom

V Bosni in Hercegovini so danes potrdili 263 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Od teh so jih 154 zabeležili v Federaciji BiH, 109 pa v Republiki srbski, so sporočili iz pristojnih zavodov obeh entitet. Gre za rahel upad števila okužb v primerjavi s prejšnjim dnem, ko so v državi zabeležili 304 primere okužbe.

V Federaciji BiH so v zadnjih 24 urah opravili 704 testov na covid-19, v Republiki srbski pa 401, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V državi so v zadnjem dnevu potrdili dva smrtna primera zaradi covida-19, oba iz Goražda na vzhodu BiH.

V Federaciji BiH je skupno okuženih 5785 oseb, umrlo jih je 123. V Republiki srbski so doslej potrdili 4408 primerov okužbe, skupno je umrlo 155 ljudi.

V Avstriji 134 novih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v zadnjem dnevu zabeležili 134 novih okužb z novim koronavirusom, je danes sporočilo notranje ministrstvo. Največ primerov okužbe, 60, je bilo na Dunaju, sledi Zgornja Avstrija s 23 in Spodnja Avstrija z 22 primeri. Zaradi naraščanja okužb v Evropi in svetu od ponedeljka stopajo v veljavo nekatere omejitve pri vstopu v državo.

V avstrijski prestolnici, kjer beležijo največ novih okužb, se je število okuženih oseb v zadnjih 24 urah povzpelo na 4840. Do večine okužb je prišlo znotraj družine ali na delovnem mestu, je sporočil krizni štab na Dunaju.

Nove okužbe so sicer zabeležili v vseh zveznih deželah. Na Tirolskem so zabeležili enajst primerov okužbe, na Predarlskem deset, Gradiščanskem tri, na avstrijskem Koroškem in Solnograškem po dve in na avstrijskem Štajerskem eno, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po podatkih notranjega ministrstva so doslej v Avstriji potrdili 20.472 primerov okužbe z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 712 ljudi, 18.209 pa jih je ozdravelo. Do danes so v državi zabeležili 1551 aktivnih okužb.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 97 ljudi, od teh jih je 15 na intenzivni negi, še navaja APA.

Avstrijske oblasti so v petek objavile nekatere spremembe glede vstopa v državo iz rizičnih držav, ki začnejo veljati v ponedeljek. Potniki, ki prihajajo iz omenjenih držav ali območij, bodo morali imeti pri sebi zdravniško spričevalo z negativnim testom na covid-19, ki ne bo smel biti starejši od 72 ur. Alternativno bodo lahko šli v karanteno, vendar bodo morali v 48 urah opraviti test.

Na seznamu rizičnih držav so med drugim Bosna in Hercegovina, Kosovo, Črna Gora, Srbija, Severna Makedonija in Romunija.

Za avstrijske državljane kot tudi državljane EU ali osebe, ki imajo stalno bivališče ali pravico do bivanja v Avstriji, in prihajajo iz držav, kjer so "stabilne" razmere glede covida-19, ne veljajo omejitve pri vstopu v Avstrijo. Med temi državami je tudi Slovenija.