A ladjarji kljub najavljenim prihodom ostajajo previdni, so za STA pojasnili v Luki Koper, ki upravlja s koprskim potniškim terminalom.

Po uradnih podatkih je prihod prve ladje najavljen za nedeljo, 30. avgusta, ko naj bi v Koper priplula Marella Explorer ladjarja Marella Cruises s kapaciteto 1900 potnikov in nekaj več kot 900 člani posadke. Do vključno 22. novembra je najavljenih še 14 prihodov potniških ladij.

V Kopru so sprva načrtovali začetek letošnje sezone v začetku aprila, do konca leta pa je bilo najavljenih 61 ladijskih prihodov.

Po podatkih na spletni strani Luke Koper je bilo lansko leto po številu potnikov rekordno, saj so ob 72 prihodih ladij zabeležili več kot 115.000 potnikov.

V Luki Koper sicer sledijo protokolu ukrepanja v zvezi z novim koronavirusom, ki je usklajen na nacionalni ravni. Ta predvideva tudi pri potniških ladjah natančne postopke v primeru pojava nalezljive bolezni na ladjah. Še pred prihodom v pristanišče morajo ladje posredovati zdravstveno deklaracijo na upravo za pomorstvo. V primeru suma okužbe prevzame vodenje postopka epidemiolog Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ta odloči, če lahko ladja vpluje v pristanišče, ter posreduje navodila vsem vpletenim v ladijskem prometu, so še navedli v Luki.