»Načrt tako obsežnih vlaganj potrjuje naše prepričanje v uspešno prihodnost Indije in njenega digitalnega gospodarstva,« je v nagovoru na Googlovem letnem dogodku za indijski trg, ki je letos potekal prek spleta, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal njegov generalni direktor Sundar Pichai.

Z naložbami se želijo osredotočiti na razvoj novih izdelkov in storitev, zagotavljanje široko dostopnih podatkov, digitalizacijo podjetij ter razvoj umetne inteligence na področju zdravstva, izobraževanja in kmetijstva.

Google se na Indijo osredotoča že nekaj časa, saj gre za drugi največji digitalni trg na svetu, ki poleg tega beleži hitro rast. V dveh letih naj bi število uporabnikov interneta po ocenah tujih medijev doseglo 650 milijonov.

Poleg desetmilijardne naložbe je Google nedavno napovedal tudi 4,5-milijardni vložek v indijsko družbo Jio Platforms, digitalno enoto tamkajšnjega koncerna Reliance Industries. Družbi bosta v pričakovanju razmaha omrežij 5G skupaj razvili nov osnovni model pametnega telefona, razvijali pa bosta tudi operacijski sistem Android.

Google sicer ni edina velika družba, ki se je odločila za obsežne naložbe v Indiji. Facebook je aprila napovedal 5,7-milijardno naložbo prav tako v Jio Platforms za digitalizacijo majhnih podjetij, Amazon pa je januarja skupni znesek napovedanih investicij v Indiji zvišal na 6,5 milijarde dolarjev.