Zazrt v daljavo in z odsotnim pogledom je 68-letni Jože Šercer danes mirno sedel v sodni dvorani, v kateri se je začelo ponovljeno sojenje za poskus umora. »Približno vem,« je tiho odvrnil sodnici Maji Povhe, ki ga je pobarala, ali razume, kaj mu tožilstvo očita. »Nič ne bi. Nimam več kaj povedati,« je zamrmral vase in na njeno povabilo sedel čisto blizu nje, saj izredno slabo sliši.

Januarja lani je bil Šercer zaradi poskusa umora na zahrbten način ter posedovanja orožja in celega kupa streliva obsojen na 15 let in štiri mesece zapora, po pritožbi pa je višje sodišče maja letos sodbo razveljavilo in jo v ponovno razpravo vrnilo istemu senatu. Višji sodniki so ocenili, da je nedvomno šlo za poskus umora na zahrbten način, saj je Šercer septembra predlani v domačih Papežih na sosedo Ireno Osvald še pred sončnim vzhodom dve uri čakal v zasedi v grmovju. Nato je s puško šibrenico streljal nanjo, na srečo se ji je uspelo zateči v bližnjo hišo, poškodbe pa so bile lažje – ena šibra ji je prebila nadlaket, druga je na trebuhu pustila tricentimetrsko prasko.

Novo psihiatrično mnenje

V nasprotju z danes, ko je Šercer molčal, se je v preteklosti zagovarjal, da je želel sosedo le prestrašiti, ne pa tudi ustreliti, in da je bila vse skupaj le nesreča. Zdelo se mu je, da je gospa prehitro po smrti soproga začela prijateljevati z drugim moškim, kar mu ni bilo všeč. Senat mu ni verjel, saj da se je na napad pripravljal, sosedi je sledil, streljal pa je vanjo, ne v zrak, kar bi sicer lahko storil. Višje sodišče je temu prikimalo, a dodalo, da je treba dodatno razčistiti obtoženčevo razsodnost, saj da sta si mnenji psihiatrinje in klinične psihologinje v določenih točkah nasprotovali. Sodni senat je tako komisiji za izvedenska mnenja medicinske fakultete naložil izdelavo novega mnenja. Šercerja bodo verjetno še enkrat pregledali ter ugotavljali njegovo stanje in osebnostne lastnosti.

Na zahtevo zagovornika Sama Mirta Kavška bodo na novo zaslišali policista, ki je narisal skico kraja dejanja, še enkrat pa dva sodna izvedenca ter oškodovanko. »Naj pride v kratkih rokavih, da bosta strokovnjaka lahko na njej pokazala strelni kanal,« je prosil zagovornik. Pooblaščenec Osvaldove Aljaž Paulin je temu ostro nasprotoval: »Povedala je že vse, kar ve, prihod na sodišče ji predstavlja le psihične težave. Sicer pa lahko na kanal pokažeta tudi čez rokav.« Oškodovanka še vedno čuti posledice napada, je prestrašena, dogodek podoživlja, tlačijo jo more. Proti Šercerju je že vložila tožbo za odškodnino v višini nekaj manj kot 25.000 evrov.