Pretekli teden smo lahko na nebu s prostim očesom opazovali komet Neowise. Po obrazložitvah astronomov gre za enega najlepših in najsvetlejših kometov, ki so ga imeli priložnost nazadnje opazovati naši predniki pred 6800 leti, spet pa ga bodo opazovali naši zanamci čez točno 6800 let, če bomo seveda preživeli covid-19 in vse druge viruse, ki še prihajajo. A jagodni izbor junakov rumene kronike si s tem ne beli glave. Kot vedno so pripravljeni na vse, predvsem pa na fotografiranje in objavljanje ovekovečenih prigod od vsepovsod. Resda je končna bilanca fotografij v geografskem smislu podhranjena, a nič zato. Tudi na Hrvaškem se imajo lepo. Ali pa so se že ali se še bodo imeli.

Prejšnji teden smo poročali o tem, kje bo počitnice preživela politična avantgarda iz državnega zbora, pred dnevi pa so se v Slovenskih novicah lotili še teme, kje bo počitnice preživela vladna falanga ministrov. Skupek odgovorov, ki so jih povzeli v novicah, je precej zapečkarski. Vsi naj bi dopustovali v Sloveniji, vsi v krogu družine in vsi nameravajo unovčiti državno miloščino v obliki vavčerja. »Medtem ko se bodo aktivnejši povzpeli tudi na slovenske vršace in si privoščili kaj adrenalinskega, pa drugi sledijo načelu, da so počitnice čas za raziskovanje novih krajev, letos zaradi covida-19, predvsem odkrivanje lepot Slovenije,« je glavni povzetek njihovega napovedanega počitniškega plana v novicah. Hrvaško je omenil le minister za javno upravo Boštjan Koritnik, pa še on bo tam, seveda če bo epidemiološka slika ugodna, preživel le del svojih počitnic.

Fredi Miler še okreva po kapi

Je pa na Hrvaškem kar pestro. Paparaci portala žurnal24.si so na Visu med večernim sprehodom po tamkajšnji rivi opazili in od daleč v objektiv »ustrelili« hokejskega asa Anžeta Kopitarja , ki si je, kot so zapisali v poročilu, kljub temu da je Hrvaška na rumenem seznamu, z družino privoščil počitnice v Dalmaciji. »Medtem ko so bili družina in prijatelji odlično razpoloženi, klepetali in lovili otroke, je Anže malce bolj ležerno hodil za njimi. Kasneje smo izvedeli, da so našega hokejista na dopustu videli z berglami in morda ravno zaradi tega njegovo dopustniško razpoloženje ni na vrhuncu,« se glasi tajno poročilo, ki je z Visa priromalo v Ljubljano in seveda takoj postalo javno. Javno je postalo tudi to, katera poetesa nočne kronike je pri Poreču žalila policiste, jih pljuvala in jim grozila ter na koncu enega celo ugriznila, potem ko je povzročila prometno nesrečo. Gre za nekdanjo misico in Playboyevo zajčico ter udeleženko resničnostnih šovov Kmetija in Survivor Aneto Andolini. Njen resnično resničnostni šov se je odvijal celo na oddelku psihiatrične bolnišnice, nadaljeval pa se bo pred hrvaškimi sodniki.

Ni pa edina, ki se je znašla v zdravstvenih težavah sredi poletja. Koroški glasbeni čudež Fredi Miler se je za razliko od Anžeta in Anete za portal žurnal24.si z veseljem razgovoril o svojem zdravju. Pred dvema letoma ga je namreč zadela kap in odtlej, kot je povzel dogajanje zadnjih let, ni več tako, kot je bilo prej. »Jemljem zdravila za srce, kri, holesterol, pritisk in želodec. Tako je življenje, enega prej zabaše, drugega kasneje. Načeloma sem okej, ampak se mi še vedno vrti, desna roka mi mrtviči, v treh prstih pa me mravljinči, kar mi povzroča težave pri igranju orgel. Od dela v rudniku imam poškodovana tudi vretenca,« je naštel vse tegobe Fredi, a kot nepoboljšljivemu optimistu mu življenjske energije kljub vsemu ne primanjkuje, saj je izdal kar dve novi pesmi. Pohvalil se je, da je prva pesem ujeta v hrvaški melos in sliši na ime Noči besane, druga pa je prav tako slovanske krvi in gre za priredbo neke poljske skladbe, ki jo je poimenoval Taka taka seksi bomba. Tudi Fredijeva glasbena kolegica Neža Buh - Neisha je ni dobro odnesla po poškodbi prsta. V Slovenskih novicah so jo zasledili na medmrežju, ko je jadikovala nad slovenskim zdravstvenim sistemom. Poškodovala si je namreč prst na nogi in je morala obiskati eno izmed zdravstvenih ustanov na Gorenjskem, vendar ni bila povsem zadovoljna z oskrbo, ki so ji jo nudili, saj je objavila fotografijo svojega povitega prsta in zapisala, da je njena preveza zlomljenega prsta z navadnim mikroporom in gazo, kot se je strokovno izrazila, takšna, kot da bi jo delal prvošolček. To pa ni vse. Zmotil jo je še cenik zdravstvenih storitev in Slovenijo je primerjala z ZDA, ker je za odstranitev klopa treba plačati 30 evrov.

Primož Kozmus prvič na Triglav

Obstaja pa še ena kategorija v jagodnem izboru naših zvezdniških prijateljev, takšna, ki se ne hvali, kje počitnikuje, in ki ne razpreda o zdravju, temveč počne kakšne bolj zanimive stvari. Prvi tak protagonist je Tomaž Domicelj. V reviji Zvezde Lady se je pobahal, da je tako velik mojster v kuhanju marmelade, da je nekoč dobil celo poslovno ponudbo, da bi jo kuhal za neki hotel, a ko so mu povedali, da je potrebujejo petsto kilogramov, je vnaprej obupal. Imajo pa njegove marmelade celo ime, ki je izpeljanka iz njegovega imena – ToMaži. Je pa priznal, da vsak mojster lahko naleti na mino, celo tako izkušen, kot je sam. Češnjeva marmelada mu letos ni povsem uspela, ker so bile češnje v primerjavi z lanskimi bolj vodene. A bo vajo ponovil, komaj čaka, da pridejo na vrsto fige, saj je prepričan, da bo figova nedvomno precej boljša.

Primož Kozmus, olimpijski heroj, se je lotil drugačnega, prav tako klenega podviga. Prvič je splezal na Triglav. V reviji Suzy so zapisali, da je v popolni gorski opravi navdušil vse, ki so se isti dan podali na najvišji slovenski hrib, a pravih gornikov ni očaral samo z opravo, temveč tudi, kot je pribeleženo, s prijaznostjo in pripravljenostjo za spominsko fotografiranje z mimoidočimi, kar je nekaterim pomenilo celo več kot to, da so se povzpeli na vrh Slovenije. Nikdar ne miruje tudi Mojca Mavec, neustavljiva popotnica, ki namesto gledalcev narodne televizije potuje po svetu. Da bo še lažje bredla po svetu, se je odločila za poseben intenzivni tečaj angleščine, na katerem je v devetih urah s pomočjo kar treh učiteljev obnovila svoje znanje izgovarjave, ker Angleži in Američani, kot je obrazložila, govorijo drugače. Ni pa to vse poliglotsko znanje Mavčeve. Povedala je še, da se zadnja tri leta intenzivno uči še kitajščine in ruščine, ker je pač danes treba znati rusko in kitajsko, sploh če veliko potuješ. Ni pa Mojca edina, ki se je izobraževala te dni. Tudi slovenske finalistke izbora za miss Slovenije so bile na posebnem izobraževanju za pridobitev koristnega, praktičnega znanja, ki jim bo koristilo celo v nadaljnjem življenju in ne samo za to tekmovanje. V Slovenskih novicah so obelodanili, da so se med pripravami na življenjsko pomemben dogodek izobraževale o pravilni intimni negi, negi kože ter o tem, kako poskrbeti za svoje telo in počutje. Za konec so se vse skupaj strokovno usposobile še na temo toplotnih črpalk, saj lahko z njimi izkoriščamo obnovljive vire energije in vzpostavimo sistem ogrevanja, ki je energetsko učinkovit in hkrati prijazen do okolja ter imagineeringa, kar je, kot je zapisano, kreativno usmerjen proces razmišljanja, ki ga uporabljajo podjetja in posamezniki pri kreiranju svoje prihodnosti, vizije in generiranju idej.