Skupno so doslej v Sloveniji potrdili 2033 primerov okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 115 bolnikov.

- Špela Horjak, namestnica vladnega govorca: Osrednje žarišče ostaja v Hrastniku. Ne moremo več trditi, da virus prihaja iz tujine.

- Tomaž Gantar, minister za zdravje: V hrastniškem domu primanjkuje osebja.

- 11 okuženih so iz hrastniškega doma zaradi možnost reorganizacije dela in vzpostavljanja con premestili v bolnišnice brez medicinske indikacije. Po vzpostavitvi con pa bodo prišli nazaj v dom.

- Kljub številnim sestankom in skupnemu delu v preteklih mesecih me preseneča, da se navodila in ukrepi, ki so bili sprejeti že pred časom, ne spoštujejo, je povedal minister Gantar.

- Cigler Kralj je napovedal podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo do konca avgusta.

Na novinarski konferenci sodelujejo minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in namestnica vladnega govorca Špela Horjak.

Vlada s sklepom podaljšala čakanje na delo do konca avgusta

Vlada je danes s sklepom podaljšala ukrep subvencioniranja čakanja na delo do konca avgusta, saj je ocenila, da je še vedno potreben, je na novinarski konferenci povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Kot je dodal, se razmere na trgu dela počasi umirjajo, tako da sheme v prihodnje morda ne bo treba več podaljševati.

Minister je danes spomnil, da je četrti protikoronski zakon, ki je začel veljati 11. julija, ukrep začasnega čakanja na delo od doma podaljšal do konca tega meseca, ob tem pa predvidel možnost, da ga vlada s sklepom še dvakrat podaljša za en mesec, torej najdlje do konca septembra. Za prvo podaljšanje je torej že prižgala zeleno luč, saj ocenjuje, "da je ukrep še vedno uspešen in da ga delodajalci potrebujejo".

Po Cigler Kraljevih besedah je trenutno na čakanju na delo še vedno več kot 24.000 delavcev, kar kaže, da v nekaterih panogah še ni zaznati okrevanja ali pa okrevanje ni dovolj močno, da bi lahko delodajalci polno angažirali zaposlene. Po tretjem protikoronskem zakonu, ki je čakanje na delo pokrival v mesecu juniju, je bilo medtem v shemo vključenih 65.000 zaposlenih, je spomnil.

Sicer pa minister verjame, da so bili ukrepi za zaščito trga dela iz protikoronskih svežnjev uspešni, saj se je strma rast brezposelnosti junija umirila in padla pod 90.000 registriranih brezposelnih. Trenutno naj bi bilo uradno brez dela okoli 89.300 oseb. Veselijo ga tudi podatki, da se povečuje število razpisanih delovnih mest, ki da bi bilo lahko podobno tistemu iz lanskega sedmega meseca.

V Domu starejših Hrastnik število okuženih z novim koronavirusom naraslo na 39

V Domu starejših Hrastnik so v sredo potrdili okužbo z novim koronavirusom še pri devetih oskrbovancih in dveh zaposlenih, pri čemer je eno zaposleno, pri kateri je bila okužba potrjena, na testiranje napotil njen osebni zdravnik, je za STA povedal direktor doma Drago Kopušar. Tako je trenutno okuženih 29 oskrbovancev in 10 zaposlenih v domu.

Na vprašanje, ali bodo tudi danes okužene oskrbovance prepeljali na zdravljenje v bolnišnico, je Kopušar odgovoril, da se o tem še pogovarjajo z ministrstvom za zdravje. V šempetrsko bolnišnico so ta teden prepeljali devet oskrbovancev iz hrastniška doma starejših, eden oskrbovanec s težjimi simptomi okužbe pa je na zdravljenju v mariborskem kliničnem centru.

Rdeča cona premajhna za vse okužene

V hrastniškem domu starejših imajo sicer vzpostavljeno rdečo cono, vendar njena kapaciteta ne zadostuje številu okuženih, zato so jih premestili v šempetrsko bolnišnico, kjer imajo kot edina od štirih določenih bolnišnic s strani ministrstva za zdravje že vzpostavljen negovalni oddelek.

Po navedbah hrastniške občine bo na podlagi torkovega kriznega sestanka v domu treba opraviti nekatere nujne spremembe, pri čemer bodo v domu potrebovali tudi pomoč. Domu bo pri reorganizaciji dela skupaj s hrastniškim Rdečim križem in civilno zaščito pomagala občina.

Poleg žarišča v domu je bilo povečano število okužb zaznano tudi v naselju Novi log, zato občina skupaj z upravniki večstanovanjskih stavb na tem področju ponovno uvaja razkuževanje skupnih prostorov. Dogovori glede razkuževanja med upravniki in predstavniki posameznih stavb že potekajo, opremo in sredstva za razkuževanje pa bo zagotovila občina.

Gantar: Zaostrovanje ukrepov ne bo potrebno, če se bodo veljavni ukrepi spoštovali

Gantar ob naraščanju števila okužb v hrastniškem domu starejših verjame, da zaostrovanje ukrepov ne bo potrebno, če se bodo veljavni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa spoštovali. Ob tem je bil kritičen do ravnanj v domu, saj da so tudi po prejetih navodil v tamkajšnji kuhinji hrano pripravljali brez mask.

Okužen zdravstveni delavec celjske bolnišnice, okužba tudi v vrtcu

V celjski bolnišnici so danes pri zdravstvenem delavcu z oddelka za intenzivno interno medicino evidentirali okužbo z novim koronavirusom. Zaposlene, ki so bili v tesnem stiku z okuženim, so napotili na testiranje in v samoizolacijo. V celjskem vrtcu Tončke Čečeve v enoti Center pa je okužena strokovna delavka.

Kot so danes sporočili iz celjske bolnišnice, so na omenjenem oddelku takoj izvedli vse potrebne ukrepe po predpisanem protokolu. Nadaljnje ukrepe pa bodo sprejeli skladno z razvojem epidemiološke situacije na oddelku.

Kljub temu da je verjetnost okužbe bolnikov, ki se zdravijo na oddelku izredno majhna, saj zdravstveno osebje dosledno, pri vseh stikih, uporablja osebno varovalno opremo, bo bolnišnica testirala tudi vse bolnike.

Kot je v izjavi za medije povedala ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren, jim je strokovna delavka iz enote Center v sredo sporočila, da se je okužila z novim koronavirusom, zato so v karanteno poslali tri strokovne delavce in 23 otrok, ki so bili v neposrednem stiku z okuženo.

Enota Center kljub okužbi dela nemoteno, izvedli pa bodo še dodatne poostrene ukrepe po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje.