Kot je pojasnil minister, sta v bolnišnici v Osijeku od torka s covidom-19 umrla moška, stara 74 in 75 let.

Na Hrvaškem je po besedah Beroša trenutno 1127 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 143 ljudi, med njimi so jih devet priključili na ventilatorje.

Največ, 40 novih okužb so od torka popoldne potrdili v vukovarsko-sremski županiji. Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je povedal, da je bila več kot polovica tistih, ki so se okužili na novo, na poroki v vasi Ivankovo, ki je že znano žarišče okužb.

19 novih okužb v Istri

Izpostavil je, da je bilo v zadnjem dnevu več primerov kot ponavadi tudi v istrski županiji, kjer so zabeležili 19 novih okužb. Capak je dejal, da je med na novo okuženimi v Istri tudi turist, a ni povedal, iz katere države.

Ocenil je še, da je število okužb med turisti na Hrvaškem zanemarljivo v primerjavi s številom tistih, ki so se v zadnjem mesecu dni okužili v nočnih klubih ter na porokah in podobnih množičnih družabnih dogodkih, kot so krsti, birme ali proslavljanja mature.

Kar se tiče ostalih županij ob hrvaški obali, so 16 novih primerov potrdili v splitsko-dalmatinski županiji, po dva pa v primorsko-goranski in šibeniško-kninski. V ostalih županijah je bilo skupno 31 novih primerov, pri čemer v petih županijah ni bilo novih okužb.

Skupni podatki za celotno državo se sicer ne ujemajo vedno s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

Od 25. februarja, ko so imeli na Hrvaškem prvo okužbo z novim koronavirusom, so potrdili 4530 okužb, od tega je 3278 ljudi že okrevalo. Covidu-19 je doslej podleglo 125 ljudi.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je dejal, da se zaenkrat niso odločili poostriti epidemioloških ukrepov za družabne dogodke, ker menijo, da ne bi bilo pošteno do organizatorjev tovrstnih zasebnih prireditev, ki spoštujejo vsa priporočila epidemiologov. Obenem je napovedal možnost ostrejših ukrepov, če se bo epidemiološka slika poslabšala. Znova je pozval državljane, naj spoštujejo veljavne protiepidemiološke ukrepe.

Na novinarski konferenci so napovedali, da bodo danes objavili priporočila epidemiologov za organizacijo koncertov, ki so jih zahtevali predstavniki hrvaške glasbene industrije.

V BiH rekordno število dnevnih novih okužb z novim koronavirusom

V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah potrdili 324 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije covida-19 marca letos v tej državi.

V Federaciji BiH so potrdili 190 novih okužb, v Republiki srbski pa 134. V Federaciji BiH so izvedli 1209 testov na okužbo, v Republiki Srbski 653. Največ novih okužb so v zadnjih 24 urah potrdili v Sarajevu, 67. Zaradi covida-19 sta tam umrla dva bolnika. O še eni smrti poročajo iz Mostarja. Doslej je v BiH zaradi covida-19 po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa umrlo najmanj 264 bolnikov.

V Republiki srbski je največje žarišče Banjaluka, kjer so nazadnje potrdili 20 novih okužb, skupno pa približno tisoč. Od torka tam niso zabeležili nobene smrti zaradi covida-19. So pa v bolnišnici v Zvorniku na vzhodu BiH okužbo potrdili pri direktorju bolnišnice, dveh zdravnikih in šestih medicinskih sestrah.

Aktivnih naj bi bilo v BiH trenutno več kot 4500 okužb. Od začetka epidemije so v BiH izvedli več kot 120.000 testov, okužbo pa potrdili pri več kot 9000 osebah.

WHO svari pred zaskrbljujočimi trendi glede covida-19 na Balkanu

Na jugu Evrope in območju Balkana je opaziti zaskrbljujoč trend glede okužb z novim koronavirusom, je danes opozoril koordinator organizacije za nujno pomoč Michael Ryan. Ob tem priznava, da je najhujše žarišče še vedno v Amerikah, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Seveda je v Amerikah še vedno ogromno žarišče, Severni, Srednji in Južni Ameriki, ampak imamo začetek pospeševanja širjenja bolezni v Afriki," je povedal za irski radio Newstalk. "In tudi v Evropi, čeprav je ponekod v zahodni Evropi bolezen pod nadzorom, imamo nekatere zaskrbljujoče trende v južni Evropi in na Balkanu. Torej še nismo čisto zunaj nevarnosti na evropskem kontinentu," je dodal.

V več državah južne Evrope se novi koronavirus še naprej širi. V Romuniji, kjer živi okoli 19 milijonov ljudi, so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 1030 novih okužb. Skupno so potrdili 40.613 primerov novega koronavirusa, od tega je umrl 2101 človek. Romunska vlada je tako podaljšala stanje pripravljenost do sredine avgusta, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na Madžarskem 487 aktivnih okužb z novim koronavirusom

Na Madžarskem je trenutno 487 okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 19 novih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 76 bolnikov, od tega štirje na ventilatorjih, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Skupno so na Madžarskem potrdili 4366 okužb z novim koronavirusom. Doslej so opravili 312.998 testov na okužbo. Največ okužb so doslej potrdili v Budimpešti, 2019.