»Predsednik Volodimir Zelenski je sprejel odločitev, na podlagi katere so vsi talci živi, ugrabitelj pa aretiran,« je novinarjem sporočil ukrajinski notranji minister Arsen Avakov.

Moški, oborožen s kalašnikovko, pištolo in granato, je dopoldne zajel potnike avtobusa in jih zadrževal več kot deset ur. Zahteval naj bi, da se med drugim predstavniki Cerkve in Ukrajine javno označijo za teroriste.

Po več urah pogajanj je najprej izpustil tri talce, med njimi mladoletnika in dve ženski. Po nekaterih navedbah naj bi z ugrabiteljem govoril tudi predsednik Zelenski.

Zaradi sumljivega predmeta so tudi evakuirali tamkajšnjo avtobusno postajo. Ugrabitelj je namreč trdil, da je na več krajih v mestu podtaknil bombe in grozil, da jih bo sprožil na daljavo.

Moški naj bi bil znan oblastem. Med prestajanjem zaporne kazni naj bi v Rusiji rojeni 44-letnik spisal knjigo Filozofija zločina. Po poročanju lokalnih medijev naj bi bil v preteklosti v psihiatrični obravnavi, a je Avakov popoldne zanikal te navedbe lokalnih medijev.