Častni pokrovitelj in slavnostni govornik letošnje spominske slovesnosti bo predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Slovesnost organizirajo rusko veleposlaništvo v Sloveniji, občina Kranjska Gora, Fundacija Ruski mir in Društvo Slovenija Rusija. Letošnje dogajanje bo zaradi pandemije tako številčno kot programsko okrnjeno in bo potekalo ob strogih zaščitnih ukrepih proti širjenju okužb z novim koronavirusom. Zato za razliko od minulih let na letošnji slovesnosti ne bo delegacije visokih političnih in drugih predstavnikov iz Rusije. V imenu Ruske pravoslavne cerkve bo v Slovenijo prišel nadškof Podolskij Tihon iz Berlina, ki je predstavnik Ruske pravoslavne cerkve v Evropi.

Na slovenski strani je napovedana udeležba predsednika Boruta Pahorja, zunanjega ministra Anžeta Logarja, ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška in ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec. Ruski veleposlanik v Sloveniji Timur Ejvazov je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil, da je bila slovesnost zaradi pandemije dolgo postavljena pod vprašaj, dejstvo, da kljub vsemu bo, pa ruska stran zelo ceni. Dodal je, da so odnosi med Slovenijo in Rusijo na visoki ravni in se zavzel za nadaljnjo nadgradnjo odnosov med državama na vseh področjih.

Simbol človeške solidarnosti

Predsednik društva Slovenija Rusija, bivši slovenski veleposlanik v Rusiji Saša Ivan Geržina je dejal, da so se prav zaradi tradicije, ki zaznamuje slovesnosti ob Ruski kapelici, odločili, da bodo slovesnost pripravili tudi letos. Kapelica se je po njegovih besedah dejansko že spremenila iz simbola vojne v simbol miru, solidarnosti in prijateljstva. »Človeška solidarnost, ki so jo pokazali prebivalci Kranjske Gore, ki so ohranili grobišče, čeprav so bili tukaj pokopani bivši nasprotniki v vojni, (...) ta človeška solidarnost v nesreči (...) je bila nad vsemi pregradami,« je še dejal Geržina.

Kranjskogorski župan Janez Hrovat je izrazil pričakovanje, da bo prihodnje leto slovesnost, ki je po njegovih besedah simbol prijateljstva med slovenskim in ruskim narodom, potekala v običajnih okvirih. Spominske slovesnosti se bodo začele v petek zvečer s katoliško spominsko mašo v Kranjski Gori. V soboto ob 10. uri se bo pri kapelici začela spominska slovesnost, sledilo bo prijateljsko srečanje članov Društva Slovenija Rusija v središču Kranjske Gore. Zaradi protikoronskih ukrepov je udeležba na letošnji slovesnosti omejena na 200 ljudi. Za prisotnost so bile potrebne predhodne prijave, ki so že zaključene. V preteklosti se je spominske slovesnosti udeležilo več tisoč ljudi.

Simon Oblak: »Ruska kapelica mogoče ni zadosti dober izraz, boljši bi bil slovanska kapelica, saj je duh slovanske duše v tej kapelici«

Predstavnik organizacijskega odbora za spominsko slovesnost Simon Oblak, ki tudi skrbi za obiske Ruske kapelice in je lani kapelico obiskal kar 140-krat, je povedal, da je lani bilo med obiskovalci kapelice 90 odstotkov tujcev iz vsega sveta. Skupno je kapelico obiskalo najmanj 10.000 ljudi. Letos je bil že 42-krat, prevladujejo pa za razliko od preteklih let Slovenci, ki jih je po njegovi oceni kar 95 odstotkov. »Ruska kapelica mogoče ni zadosti dober izraz, boljši bi bil slovanska kapelica, saj je duh slovanske duše v tej kapelici,« je še dejal.

Rusko kapelico pod Vršičem so sicer leta 1916 med prvo svetovno vojno zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin na umrle tovariše, ki jih je med gradnjo ceste čez Vršič zasul snežni plaz. V spomin na umrle v plazu so ruski ujetniki v gozdu pod Vršičem sami postavili leseno kapelico v pravoslavnem slogu. Po prvi svetovni vojni so za kapelico skrbeli domačini in okoličani in jo ogradili. Po rekonstrukciji ceste leta 1937 so našli številne grobove umrlih ruskih ujetnikov, posmrtne ostanke so pokopali v kostnici ob kapelici, nad katero so postavili piramido, na njej pa napis Sinovom Rusije. Lesena kapelica je z leti strohnela, zato so jo leta 1991 konzervirali in obnovili dotrajane dele, obnovili pa so tudi grobove ruskih ujetnikov pri Erjavčevi koči ter očistili in obnovili grob neznanega vojaka ob kapelici. Leta 2006 je bila kapelica v celoti obnovljena. Ob stoti obletnici kapelice jo je obiskal ruski predsednik Vladimir Putin.