FDA tudi dovoli navedbe, da so znanstvene študije pokazale, da popoln prehod s klasičnih cigaret na IQOS zmanjša izpostavljenost telesa škodljivim ali potencialno škodljivim kemikalijam. »Podatki, ki jih je podalo podjetje, kažejo na to, da oglaševanje s takšnimi informacijami lahko pomaga zasvojenim odraslim kadilcem, da opustijo uporabo klasičnih cigaret in zmanjšajo izpostavljenost nevarnim kemikalijam, a le, če v celoti preidejo na IQOS,« pravi direktor centra za tobačne izdelke pri FDA Mitch Zeller.

Ob tem je napovedal, da bo FDA skrbno spremljala uporabo teh izdelkov. Poudaril je še, da ti izdelki niso varni in naj jih ljudje, zlasti mladi, ki ne uporabljajo tobačnih izdelkov, tudi ne začnejo uporabljati, kakor tudi ne katerihkoli drugih tobačnih izdelkov. Odločitev je sledila pregledu obsežnega svežnja znanstvenih dokazov, ki jih je družba Philip Morris International predložila FDA decembra 2016.

O tem, da do sedaj tobačna multinacionalka ni prepričala FDA, da je uporaba novega tobačnega izdelka IQOS manj nevarna za zdravje kot kajenje klasičnih cigaret, smo pisali na Dnevniku.