- Horjak: V ponedeljek smo ponovno zaznali povečanje števila okuženih. Ob koncu tedna je v Odrancih izbruhnilo novo žarišče koronavirusa v tamkajšnjem vrtcu. Žarišče v Hrastniku je še vedno aktivno.

- Horjak: Virus v poletnih mesecih na svoji moči ne izgublja.

- Čakš Jager: V svetu je prek 14 milijonov potrjenih primerov. Tudi v Evropi raste število okuženih.

- Čakš Jager: Nekaj več primerov v Sloveniji zaznavamo med zdravstvenim osebjem in v domovih za starejše.

- Horjak: Aplikacija bo prostovoljna in ne bo temeljila na sledenju.

- Koritnik: Slovenska aplikacija temelji na nemški. Zavračam očitke, da gre za aplikacijo, ki bo uporabnikom sledila. Gre zgolj za to, da bo uporabnika opozorila, če je bil v zadnjih 14 dneh v stiku z okuženo osebo.

- Koritnik: Računamo, da bo aplikacija v spletni trgovini na voljo ne prej kot sredi avgusta. Ker bo aplikacija prostovoljna, ne potrebuje zakonske podlage.

V ponedeljek je bilo hospitaliziranih 22 oseb, tri so potrebovale intenzivno zdravljenje. V domačo oskrbo so odpustili dve osebi, že tretji dan zapored pa je umrl en bolnik s covidom-19, je na spletu objavila vlada.

Sedem okuženih oskrbovancev iz Doma starejših Sedem oskrbovancev iz Doma starejših Hrastnik, ki so okuženi z novim koronavirusom, so danes popoldne premestili na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico, je v izjavi medijem danes pojasnil direktor doma Drago Kopušar. Hrastniški župan Marko Funkl pa je opozoril, da je eno od žarišč okužbe v občini blokovsko naselje Log nad Hrastnikom.

V ponedeljek so po besedah Kopušarja odvzeli 77 brisov oskrbovancem in zaposlenim v domu. Analize so pokazale, da se je na novo okužilo 10 oskrbovancev in ena zaposlena, tako je v domu skupno z novim koronavirusom okuženih 18 oskrbovancev in sedem zaposlenih.

Ker v t. i. rdeči coni doma starejših nimajo dovolj prostora za namestitev vseh okuženih oskrbovancev, so ob informaciji o novih potrjenih okužbah v vodstvu doma za pomoč pri iskanju začasne rešitve prosili ministrstvo za zdravje. Skladno z dogovorom so tako sedem okuženih oskrbovancev premestili na zdravljenje v Splošno bolnišnico dr. Franca Derganca Nova Gorica.

"Naše stališče je, da bi bilo treba vse okužene oskrbovance doma namestiti izven domskih prostorov. A zdravstvena politika pravi, da je treba hospitalizirati le tiste, ki potrebujejo intenzivno nego," je dejal Kopušar.

Koritnik: Koronska aplikacija na voljo za prenos sredi avgusta

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je danes pojasnil, da bo mobilna aplikacija o stikih z okuženimi z novim koronavirusom do konca meseca posredovana v objavo na spletni trgovini App Store in Google Play, ki bosta opravili svoje tehnične in varnostne preglede. Tako pričakuje, da bo aplikacija na voljo za prenos ne prej kot sredi avgusta.

Koritnik je na današnji novinarski konferenci ponovno poudaril, da bo uporaba aplikacije prostovoljna, da ne bo delovala na sistemu GPS in ne bo omogočala shranjevanja geolokacijskih podatkov.

"Aplikacija vas bo zgolj opozorila, če ste bili v zadnjih 14 dneh v stiku z nekom, ki je okužen," je izpostavil. Ob srečanju z drugim uporabnikom bosta pametna telefona samodejno izmenjala naključno šifrirani kodi. Ti kodi bosta telefonu sporočili le, da sta se dve osebi srečali, za koliko časa in kakšna je bila razdalja med njima. Ne bosta pa razkrili imena ali lokacije srečanja.

Tako bo identiteta uporabnikov ves čas ostala skrita, omenjene informacije pa se bodo izbrisale po 14 dneh, je zagotovil.

Če bo uporabnik aplikacije ugotovil, da je okužen, se bo sam odločil, ali bo to vnesel v aplikacijo ali ne. Če bo vnesel, bo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) potrdil njegovo unikatno kodo, preostalim uporabnikom pa bo sporočeno, da so bili v stiku z okuženo osebo.

Koritnik je danes tudi pozval k uporabi aplikacije v čim večjem številu. Sicer pa je opozoril, da uporaba aplikacije ne pomeni, da je uporabnik s tem avtomatsko varen pred novim koronavirusom in da zato ni treba upoštevati navodil NIJZ.

Prilagoditev aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom za operacijska sistema iOS in Android, ki temelji na nemški aplikaciji Corona-Warn-App, bo opravilo podjetje RSteam.