Skoraj polovica prisotnih članov programskega sveta se je glasovanja vzdržala. "Nisem pričakoval takega izida. Predvsem me motijo vzdržani glasovi," je dejal prvi mož Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Kadunc in pristavil, da "ali smo za programsko-poslovni načrt te hiše ali pa ne".

Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič je po glasovanju vse prisotne opozoril, da se odgovornost za pat pozicijo, v kateri se je znašla RTVS, deli na vodstvo hiše, programski in nadzorni svet.

Spremenjen programsko-poslovni načrt je rezultat epidemije koronavirusa, je v razpravi pojasnil direktor Radija Slovenija Mirko Štular. Vodstvo RTVS je članom programskega sveta danes predlagalo, naj potrdijo nov finančni načrt za letošnje leto, ki so ga prilagodili poslovni realnosti, ki jo je prinesla epidemija. Kot je povzel Kadunc, imajo v prvih šestih mesecih letošnjega leta za 1,7 milijona evrov manj prihodkov, največji delež zaradi izpada oglaševanja. Stroški za plače pa so bili v prvih šestih mesecih letošnjega leta za 1,9 milijona evrov višji.

Popravljen programsko-poslovni načrt je med drugim predvideval manj terenskega dela novinarjev, ukinjanje ali omejevanje nekaterih oddaj. Da bi pridobili nekaj sredstev in tako omogočili terensko delo novinarjev, so posamezni programski svetniki že v več kot štiri ure trajajoči razpravi večkrat pozvali, naj se ukine komentarje pod prispevke na Multimedijskem centru RTVS, s čemer bi prihranili 300.000 evrov letno za plače 15 moderatorjev komentarjev. Razprava o tej temi se je nadaljevala tudi po predstavitvi poročila varuhinje pravic gledalcev Ilinke Todorovski.

Kaja Jakopič iz uredništva za nove medije je sicer za STA naknadno pojasnila, da "obseg moderiranja uporabniških komentarjev na portalu Rtvslo.si poteka v obsegu štirih sodelavcev", strošek pa je več kot trikrat nižji, kot je bilo izpostavljeno v izjavi svetnika Mateja Koširja. "Poleg tega moderiranje ni edino delo teh sodelavcev," je še poudarila.