V bližini otoka Žut se je v soboto okoli ene ure popoldan pripetila tragična pomorska nesreča, v kateri je življenje izgubil 14-letni Nizozemec. Ta je bil z družino na počitnicah na otoku Ugljan, kjer so nekaj ur pred tem najeli gliser, na katerega so z vrvjo privezali velik gumijast obroč z najstnikom na njem. Plovilo je upravljal 20-letni Zagrebčan, ki naj bi po ugotovitvah policije vozil prehitro, imel je premalo izkušenj, obenem pa je s hitrim obratom najprej v levo, nato še v desno sprožil velik val, zaradi katerega je gumo z dečkom vred najprej dvignilo v zrak, nato pa ga z vso močjo zabilo v gliser. Odpeljali so ga v šibeniško bolnišnico, a mu zaradi hudih poškodb glave in možganov zdravniki tam niso več mogli pomagati. Po neuradnih informacijah si je pri udarcu zlomil vrat in na več mestih nalomil lobanjo, poroča hrvaški portal 24sata.

Po zaslišanju očeta in brata žrtve, ki sta bila v času nesreče na gliserju, preiskavi in pregledu plovila so še isti večer aretirali 20-letnega voznika, ki ni imel dovoljenja za upravljanje z gliserjem. Mladenič je v priporu v Šibeniku, po neuradnih informacijah hrvaškega portala ga sumijo povzročitve hudega kaznivega dejanja ogrožanja javne varnosti, ki ima za posledico smrt. V primeru kazenskega pregona in dokazane krivde mu grozi od enega pa vse do osem let zapora. Policisti nadaljujejo preiskavo, da bi ugotovili morebitno odgovornost podjetja, pri kateri je nizozemska družina najela gliser. Vožnja z gliserjem na območju Kornatov je prepovedana, najvišja dovoljena hitrost plovbe sicer pa je šest vozlov.

Gliser v Bernardinu povozil plavalca

Tovrstne nesreče, a ne nujno s smrtnim izidom, se na Hrvaškem dogajajo vsako leto, saj našo južno sosedo obišče ogromno turistov, navdušenih nad vodnimi športi. Bližnja srečanja adrenalinskih odvisnikov z vodnimi skuterji in gliserji se povečini končajo v bolnišnici z lažjimi ali težjimi poškodbami, je pa lani med potapljanjem z očetom pod propelerjem gliserja tragično umrla 20-letna Avstrijka.

Zadnjo nesrečo na vodi s smrtnim izidom smo pri nas zabeležili pred desetimi leti, ko je gliser vlekel smučarja, med bližanjem obali pa se je tam, kjer se ne bi smel, znašel plavalec. 33-letni moški je pred Bernardinom z gliserjem povozil šest let starejšega domačina, ki je plaval izven označenega kopališča. Je pa slovensko javnost dodobra pretresla tragična nesreča v Ulcinju v Črni gori, v kateri sta pred dvema letoma umrla 35-letna Slovenka in njen desetletni sin, 13-letna najstnica je bila huje poškodovana, njen oče pa lažje. Družinska vožnja na adrenalinski, napihljivi »banani« se je končala tragično, ko je trčila v turistično ladjo.