Doslej je bilo pri nas potrjenih 1953 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je skupaj 113 bolnikov. Tudi v soboto je umrl bolnik s covidom-19, pred tem pa bolezen ni zahtevala smrtne žrtve od 31. maja.

V Hrastniku že 35 okuženih

V Hrastniku je bilo v nedeljo z novim koronavirusom okuženih že 35 oseb, dve več kot v soboto. V tamkajšnjem domu starejših je okuženih 14 ljudi, od tega osem oskrbovancev in šest zaposlenih, je danes za STA povedal hrastniški župan Marko Funkl.

Funkl je opozoril tudi na dve večji težavi, s katerimi se sooča dom starejših. Prva se nanaša na zagotavljanje rdeče cone, v kateri se lahko nahaja največ 10 oseb, druga pa na zagotavljanje ustreznega negovalnega kadra. Po njegovi oceni domu za oskrbo starejših primanjkuje od 10 do 15 ljudi, zato se boji, da bo med zaposlenimi prišlo do pregorelosti.

Na hrastniški občini pa vse znova prosijo, da upoštevajo ukrepe Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), saj bodo le tako lahko skupaj omejili rast števila okuženih.

Za uporabnike občinskih storitev ni več mogoč dostop do zaprtih prostorov, kot so pisarne, avle, hodniki, stopnišča in drugi skupni objekti. Dostop je dovoljen zgolj po predhodni najavi in v nujnih primerih. Najaviti se je možno po telefonu na telefonski številki 03/56 54 360, pisno na naslov Občina Hrastnik, Pot Vitka Paviča 5, 1430 Hrastnik ali po elektronski pošti na naslov obcina.hrastnik@hrastnik.si.

Vse naročene stranke bodo napotili na čakanje pred stavbo in jih bodo v skladu s predhodnim telefonskim, elektronskim ali pisnim naročilom posamično vabili v prostore na način, da se zagotovi povečana varnost.

Vstop v knjižnico Antona Sovreta je zaradi trenutnih razmer od četrtka onemogočen, prav tako na voljo nista e-učilnica in čitalnica. Knjižnica bo še vedno odprta po poletnem urniku, vendar pa samo za vračilo in prevzem že vnaprej naročenega gradiva, ki čaka na uporabnika.

Do nadaljnjega Mladinski center Hrastnik zapira vrata za vse obiskovalce. Vse aktivnosti in počitniške dejavnosti pa so odpovedane.

V Hrastniku se je sicer v minulih dneh mudila tudi zdravstvena inšpekcija, ki je preverjala stanje v gostinskih lokalih.

V vrtcu v Odrancih danes brez novih potrjenih okužb

V Odrancih, kjer so od petka potrdili pet okužb z novim koronavirusom, ki so se razširile v tamkajšnjem vrtcu, danes po številnih testiranjih novih potrditev okužb ni. V osami je sicer skupno 71 ljudi, med njimi tudi dečki, ki bi se lahko okužili iz drugega vira.

Kot je za STA povedal župan občine Odranci Ivan Markoja, so mu na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) potrdili, da novih okužb ni, novih testiranj pa zdaj ne bo, razen seveda pri tistih, ki bodo zaznali določene simptome oziroma jih bo na testiranje napotil zdravnik. Vseh 71, ki so doma, je dobilo natančna navodila, kaj storiti, če se pojavijo simptomi, še pravi župan.

Okužbe v vrtcu Mavrica prihajajo od vzgojiteljice, ki ni iz Odrancev, od nje so se okužile vzgojiteljica iz Velike Polane in tri iz Odrancev. Vrtec je po priporočilih NIJZ zaprt do preklica, za otroke bodo morali poskrbeti starši.

V vrtec je vpisanih 87 otrok, v zadnjih dneh pa ga je obiskovalo 44. Poleg otrok morajo biti doma družinski člani, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi, in zaposleni v vrtcu. Športni park so zaprli, v nedeljo so odpovedali tudi nogometni turnir.

Pred tednom je bil v Odrancih pozitiven na novi koronavirus fant, ki se je v Lendavi udeležil tekmovanja v judu, potem pa je z vrstniki igral nogomet v odranskem športnem parku. Sam je bil na novem testiranju negativen, vendar pa vseh 20 nogometašev prav tako ostaja v osami.