Otroški vrvež se je slišal že od daleč, ko smo obiskali otroke, ki so počitniško varstvo v Kranju preživljali na OŠ Predoslje v organizaciji Ljudje univerze Kranj. Zmotili smo jih, ko so se dopoldne zabavali ob reki Kokri. Trije animatorji so za živahno skupinico izbrali prostoren rečni breg z veličastnim razgledom na pečine in jame na nasprotnem bregu reke. In z obilico kamenčkov takšne oblike, da se z njimi da naučiti vreči žabico, nas pouči osemletni Miha, eden od otrok v varstvu, in nam svoje novo pridobljeno znanje pokaže tudi v praksi. Veselje, ko mu je v drugem poskusu uspelo, da se je kamen nekajkrat odbil od gladine reke, je bilo nepopisno. Napovedal je še, da bo svoje nove spretnosti kmalu lahko pokazal staršem, ko bodo šli skupaj na počitnice.

Na svežem zraku do novega znanja

»Danes smo prišli na Kokro, da se nadihamo svežega zraka,« nam pove animatorka Nuša Skumavc, sicer učiteljica na šoli v Predosljah, kjer poteka eno od počitniških varstev. »Popoldne imamo še naravoslovne delavnice. Naredili bomo raketo iz plastenke in kartona. V notranjost bomo natočili kis za vlaganje in sodo bikarbono, zamašili in opazovali, ali jo bo odneslo v zrak,« napoveduje in nam našteva še druge dejavnosti, ki se obetajo otrokom.

Za lepe spomine so poskrbele že dejavnosti prejšnjih dni, smo se prepričali pri dekletih, ki so se ravno namestile na podloge in se zatopile v pogovore. »V počitniškem varstvu mi je zelo všeč. Najbolj sem uživala, ko smo izdelovali lončke. Das maso smo morali z rokami gnesti dolgo časa, kakih 10 minut, potem smo jo oblikovali v lončke. Jaz sem naredila takšnega s pikicami in črtami. Kaj bom dala vanj, še ne vem,« je povedala devetletna Stela Lana. Njena vrstnica Zoja nam je zaupala, da najbolj uživa, kadar gredo v naravo. »Učili pa smo se tudi delati vozle in postavljali smo šotore. In s tistimi hoduljami v obliki črke A, ki smo jih izdelali, bomo zdaj lahko hodili. Kot v filmu,« hiti pripovedovati Zoja.

Otroci dejavni, starši brez skrbi

»Tukaj je veliko boljše kot doma. Veliko se dogaja, doma pa ne vem, kaj bi počela,« nam je zaupala 12-letna Ema. Najbolj so se ji v spomin vtisnile taborniške dejavnosti. »V šotoru smo se tudi slikali. Potem ga je bilo pa treba še pospraviti,« doda. V dejavnostih pa uživajo tudi animatorji. Ajda Holy Perčič je študentka in skupaj s še dvema animatorjema je skrbela za 17 otrok, najbolj pa je uživala z njimi med ustvarjalnimi delavnicami. »Izdelovali bomo tudi mokavčke. V balone bomo dali moko in riž in jih porisali,« postreže z eno od idej, kaj z otroki početi doma ali na počitnicah. Sama takšnih počitnic v družbi vrstnikov ni poznala. »Nikoli nisem šla na takšne počitniške dejavnosti, bila sem doma in šli smo na morje. Ta možnost, ki jo imajo starši zdaj, se mi zdi zelo dobra. Otrokom se vedno nekaj novega dogaja, starši pa gredo lahko brez skrbi v službo,« razmišlja.

Da so počitnice za vse udeležence varne in prijetne, sploh v letošnjih razmerah, je treba najprej vzpostaviti red. »Otroke najprej naravnamo na to, da so skupina, kjer je pomembno upoštevanje pravil in higiena, ki smo ji letos namenili še več pozornosti. Počitniško varstvo je namenjeno otrokom, starim od šest do 12 let. Cilj je, da so čim več na svežem zraku, da so njihove počitnice športno obarvane, vmes pa imajo kulinarične delavnice, ustvarjajo. Predvsem pa skrbimo, da so počitnice polne gibanja,« pravi direktorica Ljudske univerze Kranj Mateja Šmid. Nabor dejavnosti je skorajda neskončen, animatorji pa izvedbo prilagodijo vsaki skupini posebej, poudarja.