V obdobju, ko se Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana približuje svoji polnoletnosti, saj bo oktobra minilo osemnajst let od ustanovitve ljubljanskega zavetišča, se na Gmajnicah lahko veselijo številnih posodobitev. Potem ko so že decembra lani odprli sodobno domovanje za zapuščene pse, so zdaj delavci končali tudi gradnjo nove veterinarske ambulante, do predvidoma jeseni pa naj bi bila končana tudi gradnja novih prostorov za mačke.

Ambulanta s sodobno opremo

Nova veterinarska ambulanta na Gmajnicah je predvsem prijaznejša do živali, obiskovalcev in zaposlenih, so poudarili v zavetišču. Med drugim imajo veterinarji zdaj v sklopu ambulante dve kirurški dvorani, večjo za pse in manjšo za mačke, kjer so mogoči tudi zahtevnejši posegi, rentgenski aparat in ultrazvok ter laboratorij z varnim mestom za obdelavo vzorcev. »Ocenjujemo, da bomo letno opravili vsaj 1500 laboratorijskih testiranj in dodatnih tisoč vzorcev krvi,« je pojasnil vodja ljubljanskega zavetišča Marko Oman.

Del nove veterinarske ambulante so tudi prostori za druge živali. V zavetišču namreč ne sprejemajo le zapuščenih psov in mačk, temveč pri njih začasno domovanje najdejo tudi denimo sobne ptice, kot so skobčevke in nimfe, kunci, hrčki, činčile ter vedno več plazilcev. »Dobili smo že tudi prošnjo, da sprejmemo krokodila,« se spominja Marko Oman.

Učilnici za otroke na štirih kolesih

Ob novi veterinarski ambulanti so na Gmajnicah bogatejši še za nove prostore za izvajanje pedagoške dejavnosti. V njih bodo denimo lahko potekala počitniška varstva in praznovanja rojstnih dni. Vendar učilnic ob zavetišču niso uredili v kakšnem prizidku, pač pa kar v dveh preurejenih avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa (LPP), ki sta zdaj parkirana ob prostorih zavetišča.

Kot je ob tem pojasnil direktor LPP Peter Horvat, gre za avtobuse iz leta 2004: »Podpiramo krožno gospodarstvo. Tako smo denimo iz blaga sedežev v avtobusih izdelali še počivalnike za pse.« V zavetišču bodo avtobusa izkoristili za učenje otrok bontona na avtobusih, aktivnosti pa bodo povezane tudi s spoznavanjem dela v zavetišču in spodbujanjem otrok k odgovorni skrbi za živali.