Naivne uporabnike Twitterja je v sredo razveselila kopica tvitov ameriških politikov, zvezdnikov in drugih bogatašev, v katerih so ponujali hiter in lahek zaslužek. »Zaradi covid-19 želim nekaj vrniti skupnosti! Vse poslane bitcoine bom vrnil dvojno. Če mi pošljete 1000 dolarjev, jih boste nazaj dobili 2000! To velja le naslednjih 30 minut! Uživajte,« je bilo moč prebrati na profilu Baracka Obame. Ne zgolj prejšnji ameriški predsednik, bitcoine so na svojih profilih ponujali tudi šef Tesle in SpaceX ter milijarder Elon Musk, demokratski predsedniški kandidat in nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden, zakonca Kanye West in Kim Kardashian, nekdanji newyorški župan in milijarder Michael Bloomberg, vlagatelj in šesti najbogatejši človek Warren Buffet, boksar Floyd Mayweather, direktor Amazona in trenutno najbogatejši zemljan Jeff Bezos ter prejšnji lastnik te titule Bill Gates. Enaka velikodušnost pa je vela tudi iz objav podjetij Apple in Uber.

Da vse skupaj močno smrdi, ni zaznalo kar precej naivnežev, ki so kliknili na v tvitih zapisane povezave do digitalnih denarnic in vanje nakazali skupno 12,8 bitcoina oziroma več kot 100.000 evrov. Da se bodo morali za dvojnim povračilom plačanega zneska obrisati pod nosom, se je izkazalo precej hitro. Tvit »Počutim se radodarnega, podvojil bom znesek, ki mi ga pošljite na BTC-naslov!,« je s profila Elona Muska izginil že nekaj minut po objavi, a mu je sledil drug in nato še tretji tvit z enako vsebino. Tudi skrbniki Bidnovega računa so hekerski napad opazili že po nekaj minutah ter tvit takoj izbrisali. Kmalu so se odzvali tudi v podjetju Twitter, kjer so potrdili hekerski napad. »Gre za koordiniran napad na naše zaposlene, ki imajo dostop do internih orodij,« so tvitnili ter začasno zaklenili vse pooblaščene profile (gre za profile z modro kljukico, znakom, ki potrjuje verodostojnost profila). »Lastnikom profilov bomo dostop vrnili, ko bomo lahko povsem prepričani, da je to varno,« so še sporočili.

Hekerje bo težko izslediti

Kdo stoji za hekerskim napadom, za zdaj ni znano. Domena spletne strani cryptoforhealth.com, na katero so vodile povezave v nekaterih tvitih, je bila registrirana z imenom Anthony Elias, kar pa preiskovalcem ne pove ničesar, saj gre skoraj gotovo za psevdonim. Cryptoforhealth je sicer tudi ime novonastalega računa na Instagramu. »Mi smo bili,« se glasi priznanje v opisu profila, čemur je dodan nasmejan emotikon. »Šlo je za dobrodelni napad. Vaš denar bo našel pot do pravega mesta,« je zapisano v eni od dveh objav na Instagramu. V drugi objavi pa se hekerji zahvaljujejo Twitterju.

Prevare v slogu »nakažite bitcoine in vrnili vam bomo podvojen znesek« na družbenih omrežjih krožijo že dolgo, povsem novo pa je, da so hekerji izvedli napad na tako visoki ravni. Dejstvo, da so bili zmožni hkrati vdreti v toliko pooblaščenih Twitter računov, dokazuje, da ima Twitter precejšnjo varnostno luknjo. Razsežnosti hekerskega vdora v profile slavnih, ki imajo vsak po več milijonov sledilcev – skupno pa 400 milijonov – bi lahko bile ob drugačnih okoliščinah še dosti večje, pravi Alexi Drew, strokovnjakinja za kibernetsko varnost z londonskega Kraljevega kolidža. Hekerji so z vdorom v profile nekaterih izmed najbolj vplivnih ljudi na svetu pridobili velikansko moč, s katero bi lahko povzročili resno destabilizacijo. Toda namesto tega je bil motiv tokratnega hekerskega napada enostavno v najkrajšem času nagrabiti čimveč denarja. Kriminalcem se je načrt izšel, preiskovalci namreč priznavajo, da jih bo težko izslediti.