Seznam 15 držav, ki je sicer le priporočilo, je začel veljati 1. julija, a tudi takrat večina članic meja zaradi slabih epidemioloških razmer ni odprlo za Srbijo. Končna odločitev o nadzoru na zunanjih mejah je namreč v rokah posamezne države članice.

Na seznamu tako sedaj razen pogojno Gruzije ni več nobene evropske države. Na njem ostajajo Alžirija, Avstralija, Kanada, Japonska, Maroko, Nova Zelandija, Ruanda, Južna Koreja, Tajska, Tunizija in Urugvaj. Pod pogojem, da bo ukrepala vzajemno, je na seznamu tudi Kitajska.

Članice sicer seznam pregledajo na dva tedna in ga glede na razvoj epidemioloških razmer dopolnjujejo.

Iz Srbije, kjer so razmere resne, so danes znova poročali o velikem številu okužb. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 344, skupno 18.983. Doslej so po podatkih oblasti na okužbo testirali skupno več kot pol milijona ljudi, samo v zadnjem dnevu 8659. Od tega so 3225 testov izvedli v Beogradu.

Zaradi covida-19 je umrlo še 13 bolnikov, skupno 418. Na ventilatorjih je 170 bolnikov, kar je največ od izbruha epidemije v državi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Aktivnih okužb v državi je 4574.

V Avstriji v zadnjem dnevu 96 novih okužb s koronavirusom

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 96 novih okužb s koronavirusom, število aktivno okuženih sicer že dlje časa stagnira pri okoli 1239 osebah. V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 74 bolnikov, od tega devet na intenzivni negi.

Od začetka izbruha so v Avstriji danes do 14. ure skupno potrdili 18.972 okužb, umrlo je 683 oseb, povzema podatke ministrstva za zdravje avstrijska radiotelevizija ORF.

Največ aktivno okuženih je trenutno v Zgornji Avstriji, in sicer 542, sledi Dunaj s 394 primeri. Najmanj primerov je na Predarlskem, kjer je aktivno okuženih pet oseb, sledi avstrijska Koroška z 18 primeri.

V Belgiji covid-19 prvič od marca ni zahteval življenj

V Belgiji, ki je bila ob začetku pandemije novega koronavirusa najbolj prizadeta srednje velika država na svetu, danes prvič od 10. marca niso poročali o smrtni žrtvi covida-19 v zadnjih 24 urah.

Tako kot v številnih evropskih državah, ki so bile marca in aprila hudo prizadete v pandemiji, so tudi v Belgiji uspeli zelo zmanjšati število okužb z uvedbo karantene, ki je sedaj odpravljena, poroča agencija Reuters na spletni strani.

BiH in Kosovo s po skoraj 190 novimi okužbami s koronavirusom

V Bosni in Hercegovini so danes potrdili 189 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je dvakrat več kot v ponedeljek, a veliko manj kot minuli konec tedna, ko so dnevno poročali o več kot 300 okužbah. Tudi na Kosovu so v zadnjih 24 urah potrdili 187 novih okužb.