Podrobnosti o Trumpovem ukrepu je zahtevala zvezna sodnica Amy Berman Jackson, ki je Stonu izrekla kazen, potem ko ga je porota spoznala za krivega laganja kongresu in groženj priči. Stone je bil pred volitvami 2016 neformalna zveza med WikiLeaksom, ki je objavljal ukradene informacije ruskih hekerjev z demokratskih računalnikov, in Trumpovo kampanjo.

Ujela ga je preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve, med katero je lagal in grozil radijskemu voditelju. Stone je od samega začetka računal na pomilostitev ter se je tudi pred, med in po procesu obnašal, kot da ne more biti obsojen.

Trumpova poteza pretekli teden je sprožila novi val ogorčenja med demokrati v kongresu in pravnimi strokovnjaki v ZDA. Opozarjajo na zlorabo pooblastil in napad na vladavino prava.

Trump Stona sicer ni pomilostil, ampak mu je odpravil zaporno kazen, denarno kazen in nato še dve leti pogojnega odpusta, ki bi ga čakali po odsluženem zaporu. To pa zato, ker bi pomilostitev potrdila Stonovo krivdo, Trump pa želi, da se še naprej bori za razveljavitev obsodbe na sodišču.