Doslej so v Sloveniji sicer skupno potrdili 1859 okužb, število smrtnih žrtev ostaja pri 111.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je na Twitterju sporočil, da so zdravstveni inšpektorji v ponedeljek opravili nadzor izvajanja 922 karantenskih odločb, od tega 161 ponovno. Kot je pojasnil, 32 oseb, ki jim je bila odrejena karantena, ni bilo na naslovih, v petih primerih se je to zgodilo že drugič. V devetih primerih dostop ni bil možen, od tega v dveh primerih že drugič. V štirih primerih ljudje niso odprli vrat, od tega v enem ponovno. "Spoštovanje karantenskih odločb je nujno za zmanjšanje števila okužb," je ob tem še poudaril Kacin.

Iz Varstveno delovnega centra Zagorje ob Savi pa so sporočili, da so bili odvzeti brisi pri dveh stanovalkah in enemu zaposlenemu negativni. Ena stanovalka ostaja v karanteni do drugega negativnega brisa prihodnji ponedeljek. Prejšnji teden so namreč zanjo ugotovili, da je bila v stiku z osebo, ki je okužena z novim koronavirusom, in sicer na domači zabavi na prostem. Ob tem so pristojne opozorili, da v primeru potrjenih okužb stanovalcev v enotah varstveno delovnih centrov nimajo možnosti vzpostavljanja rdečih con, zato na podlagi dogovorjenih protokolov pričakujejo takojšnje sprejeme okuženih v bolnišnico.

V hrastniškem domu za zdaj dve okuženi delavki in dva stanovalca

V hrastniškem domu starejših, kjer so minuli konec tedna po izbruhu okužb z novim koronavirusom v občini, med katerimi je bila tudi ena od njihovih zaposlenih, že zaprli vrata za obiske, sta do tega trenutka okuženi dve njihovi zaposleni in dva stanovalca. Ostali testi so bili doslej negativni, je povedal direktor doma Drago Kopušar.

Obe zaposleni sta trenutno v samoizolaciji, medtem ko so enega stanovalca in eno stanovalko odpeljali v mariborski klinični center. Po besedah Kopušarja testiranja izvajajo, novih okuženih pa za zdaj ni. V soboto so tako pri stanovalcih odvzeli 14 testov, v ponedeljek pa so testirali še tri stanovalke in devet zaposlenih, pri katerih okužb s covidom-19 niso ugotovili.

Trenutno drugih zaposlenih v karanteno niso pošiljali, pri vseh pa bodo odgovorni te dni opravili teste. Ob njih bodo po besedah direktorja teste opravili tudi pri tistih stanovalcih, za katere bodo zdravniki ocenil, da je to potrebno.

Vodstvo doma se je v ponedeljek sestalo tudi s koordinacijsko skupin za njihov zavod in z njimi potrdili sicer že izvedene ukrepe, ki so se jih v domu lotili že v petek. Dodatno so se dogovorili za še bolj intenzivno razkuževanje doma ter sprejeli načrt glede rdeče cone, kamor bodo v skladu z znano uradno politiko zdravstva nameščali okužene stanovalce, ki ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja.