Desnosredinski kandidat Donohoe, ki je irski finančni minister od junija 2017, je v drugem krogu glasovanja minuli četrtek nekoliko presenetljivo premagal Španko Nadio Calvino iz vrst socialdemokratov, ki je veljala za favoritinjo. Tretji kandidat, Luksemburžan Pierre Gramegna, se je po prvem krogu umaknil iz tekme.

Irčeva zmaga je presenečenje, ker je imela Španka podporo nemške kanclerke Angele Merkel in ker je španski premier Pedro Sanchez dan prej izražal optimizem glede njene kandidature. Calvinova je dan po porazu tudi povedala, da je imela zagotovljeno podporo najmanj desetih ministrov, vendar pa na dan glasovanja eden med njimi ni držal obljube.

Po drugi strani je Irec, ki je imel po poročanju portala Politico tudi podporo Slovenije, vseskozi veljal za kompromisnega kandidata, zunaj nasprotnih taborov severa in juga. Položaja doslej tudi še nikoli ni zasedal kandidat velike članice.

Zasluge za oživitev keltskega tigra

45-letnemu irskemu finančnemu ministru sicer pripisujejo zasluge za oživitev keltskega tigra po finančni in gospodarski krizi, v kateri je Irska potrebovala finančno pomoč unije. Velja za zagovornika javnofinančne discipline.

Velja pa tudi za zagovornika podjetjem zelo prijaznega irskega davčnega sistema s stopnjo davka od dohodka pravnih oseb pri 12,5 odstotka in posebnimi rešitvami za tuje multinacionalke, kot je ameriški velikan Apple. Zaradi tega je Irska pristala na Sodišču EU in sodba naj bi bila znana kmalu. Donohoe ni naklonjen niti načrtom za evropsko obdavčitev tehnoloških velikanov.

Evroskupina je neformalno telo, ki se sestaja enkrat na mesec. Prvi sestanek je bil junija 1998 v Luksemburgu. Prvi, dolgoletni šef je bil Luksemburžan Juncker. Januarja 2013 ga je nasledil Nizozemec Jeroen Dijsselbloem, njega pa leta 2017 Portugalec Mario Centeno, ki je doslej edini izpolnil le en 2,5-letni mandat.

Portugalcu očitajo, da je evroskupina pod njegovim vodstvom izgubila vpliv in da se je znašla pod točo kritik. Nevladna organizacija Transparency International (TI) je februarja lani objavila poročilo s kritikami, da se evroskupina izogiba odgovornosti in transparentnosti, ki ju terjata njen vpliv in dejstvo, da njene odločitve vplivajo na življenja milijonov Evropejcev.