Slovenska narodna skupnost v Italiji bo danes vsaj formalno dočakala vrnitev Narodnega doma v Trstu v svoje roke sto let po tistem, ko so ga požgale italijanske fašistične in nacionalistične skupine. Podpisu dokumenta o vračilu doma bosta v palači tržaške prefekture prisostvovala predsednika obeh držav Borut Pahor in Sergio Mattarella. Tam bo danes potekala tudi vročitev najvišjih državnih odlikovanj obeh držav tržaškemu Slovencu pisatelju Borisu Pahorju »za življenjski prispevek k razumevanju in povezovanju narodov Evrope in za nepopustljivo zavzemanje za slovenstvo in demokracijo«, kot so odlikovanje utemeljili v kabinetu slovenskega predsednika. Oba predsednika bosta nato tudi obiskala Narodni dom. Tega bo predvidoma upravljala novoustanovljena fundacija dveh krovnih organizacij Slovencev v Italiji, ni pa jasno, kdaj bo to zaživelo tudi v praksi.

Mattarella bo Pahorja danes ob 11. uri najprej z vojaškimi častmi sprejel v kasarni na Opčinah. Potem bo sledil tisti del obiska, ki dviga precej prahu. Oba predsednika bosta položila venec najprej na spomenik pri bazoviški fojbi, ki je postala simbol italijanske skrajne desnice za trditve o pogromu slovenskih partizanov nad Italijani in kjer naj bi bili posmrtni ostanki velikega števila žrtev, čemur večina zgodovinarjev oporeka. Potem bosta predsednika položila venec pred spomenik bazoviških junakov, torej četverice, ki je bila usmrčena po obsodbi na tržaškem procesu leta 1930 in ki v Italiji uradno še vedno veljajo za teroriste.

Dejanje naj bi torej bilo kočljivo za oba predsednika. V Pahorjevem kabinetu navajajo, da sta odločitev sprejela »po tehtnem premisleku in skupaj, s posebno tenkočutnostjo do svojcev preminulih in do čustev pripadnikov obeh narodov, ki so jih izrazili v številnih pismih… Pahor je pisma in pozive prebral in meni, da bolečine in razklanosti ni mogoče prezreti, vendar je človeška želja po sožitju in prijateljstvu med Slovenci in Italijani močnejša«.

Letos mineva tudi dvajset let od objave poročila slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije, ki ga je Slovenija sprejela, Italija pa ne. Srečanje bo tako priložnost tudi za ponovni pogovor o takšni potezi uradnega Rima.