Virus v Indiji se še naprej širi z rekordno hitrostjo. Po več kot 28.600 na novo okuženih v minulem dnevu je skupno število okuženih naraslo na 849.553. Doslej so potrdili 22.674 smrti zaradi covida-19, od tega 551 od sobote zjutraj.

Dobra novica po navedbah indijskega ministrstva za zdravje sicer je, da je število ozdravljenih zraslo na skoraj 63 odstotkov. To pomeni, da je ozdravelo več kot pol milijona tistih, pri katerih so potrdili covid-19.

Širjenje koornavirusa je v Indiji eksplodiralo v zadnjem mesecu dni, potem ko so oblasti začele blažiti ali odpravljati pred tem sprejete stroge zajezitvene ukrepe in so se ljudje vrnili na delovna mesta. Zadnjih 100.000 okužb so v državi z 1,3 milijarde prebivalci potrdili samo v minulih štirih dneh.

Indija je sicer po številu okužb v svetu na tretjem mestu, po ZDA in Braziliji.

Vzpodbudnejše številke iz Rusija

V Rusiji so medtem po poročanju ruske tiskovne agencije Tass, ki navaja današnje podatke ruskega kriznega centra za boj proti koronavirusu, v minulem dnevu potrdili 6615 novih okužb, s čimer je skupno število okužb naraslo na 727.162.

Število umrlih zaradi covida-19 se je medtem povečalo za 130 na 11.335, kar pomeni približno 1,56 odstotka vseh okuženih. Po drugi strani je število tistih, ki so ozdraveli po covidu-19, preseglo 500.000, kar je več kot 69 odstotkov vseh.

Kot sicer še poudarjajo v Moskvi, je pomembno, da dnevna stopnja rasti oziroma hitrost širjenja koronavirusa že približno mesec dni ostaja pri 1. To pomeni, da en okuženi z virusom načeloma ne okuži več kot eno drugo osebo, poroča Tass.

Po izračunih agencije je bilo obenem število na novo okuženih v zadnjem tednu nižje od števila na novo okuženih v tednu pred tem in tudi najnižje tedensko število od konca aprila v Rusiji.