Premier Janez Janša je v soboto 25. obletnico genocida nad Bošnjaki v Srebrenici pospremil s tvitom, v katerem je poskušal relativizirati ta zločin pripadnikov vojske in policije Republike Srbske, ki so pobili več kot 8372 Bošnjakov. Slovenski premier je zapisal, da »pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi Združeni narodi komunistične genocide obsodili enako kot holokavst. Ker se to ni zgodilo, je doktrina JLA, da je treba nasprotnika fizično uničiti, ponovno zaživela ob razpadu Jugoslavije.« S tem je Janša sprožil val ogorčenja in zgražanja mednarodne javnosti.

To je bil sicer že popravljen in nekoliko omiljen tvit. V prvem, kasneje izbrisanem, je zapisal, da »pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji in drugod«. Pozneje pa je zadevo pospremil še z navedbo, da je genocid v Srebrenici zasnovalo »zlo, vzgojeno v komunistični akademiji JLA pod rdečo zvezdo«.

Portal Slobodna Bosna je izvorni tvit označil za »morbidno, nedržavniško provokacijo« slovenskega premierja. »Uvrščati genocid v Srebrenici na seznam komunističnih zločinov, postavljati enačaj med obračuni partizanskih enot z vojnimi nasprotniki po drugi svetovni vojni na eni ter pokolom nad Bošnjaki Podrinja v sklopu uresničevanja velikosrbskega načrta na drugi strani, zmore le nepoučen ali zlonameren in neuravnovešen um. Janez Janša pa, kolikor vemo, ni nepoučen,« so zapisali. »Medtem ko ves svet govori o genocidu v Srebrenici, ta politik obrača pozornost javnosti z izražanjem sporočil, ki jih je mogoče razumeti kot fašistične. Ali skuša Janša na tak način amnestirati zločince, ki so zakrivili enega največjih genocidov na tem območju?« so se vprašali pri sarajevskem časniku Oslobođenje.

Janšev zapis je s komentarjem »brezsramno« označila vodja SD Tanja Fajon, evropski poslanec iz vrst SDMilan Brglez je ocenil, da gre za »nepietetno in zavržno dejanje do žrtev in svojcev Srebrenice« ter »zunanjepolitično sramoto«, predsednik LMŠ Marjan Šarec pa je zapisal: »Obžalovanje, pieteta in sočustvovanje so dejanja, ki so primerna, ne pa deplasirane izjave, ki nimajo nobenega konteksta«.

Zgodovinsko zgrešeno in neetično

Prvak LMŠ in nekdanji premier Marjan Šarec je na twitterju zapisal, da bi morali ob obletnici Srebrenice vsi predvsem razmisliti o tem, kaj bomo storili, da se kaj takega nikoli več ne ponovi, izjave Janše pa so korak v nasprotno smer. »Obžalovanje, pieteta in sočustvovanje so dejanja, ki so primerna, ne pa deplasirane izjave, ki nimajo nobenega konteksta,« je ocenil.

Oglasil se je tudi podpredsednik Mednarodnega PEN Boris A. Novak, ki je v času vojne v BiH organiziral pomoč Slovenskega in Mednarodnega PEN za begunce iz nekdanje Jugoslavije in pisatelje iz obleganega Sarajeva. Najostreje je obsodil »zgodovinsko zgrešeno, neetično, cinično in politikantsko izjavo« premierja. Kot je dodal, je Janša »sam najbolj tipičen primer obrata vzhodnoevropskega komunizma v destruktivni nacionalizem: iz oportunističnega karierista, fanatičnega partijca in zagrizenega učitelja predvojaške vzgoje se je sprevrgel v ekstremnega rasista«.

Po številnih odzivih je Janša danes v enem od tvitov zapisal še, da je genocid v Srebrenici zasnovalo »zlo, vzgojeno v komunistični akademiji JLA pod rdečo zvezdo« in ne v kaki nacionalistični verski šoli. Tam so namreč »oficirje in generale JLA učili, da je temeljni cilj oboroženega boja likvidacija nasprotnika«. Eden najbolj odgovornih za Srebrenico, nekdanji vojaški poveljnik sil bosanskih Srbov Ratko Mladić in njegovi pa so, tako Janša, »produkt te šole«.

Janša se je sicer oglasil ob 25. obletnici genocida, v katerem so pripadniki vojske in policije Republike srbske na t. i. varovanem območju ZN Srebrenica pobili več kot 8372 Bošnjakov. To so storili samo v nekaj dneh po padcu enklave 11. julija 1995. V državah članicah EU 11. julij od leta 2009 obeležujejo kot evropski dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici.