Na pobudo slovenske strani sta se danes na gradu Otočec sestala slovenski in hrvaški premier Janez Janša in Andrej Plenković z ekipama. Pogovor ob delovnem kosilu, ki so se ga na slovenski strani udeležili tudi ministra za notranje zadeve ter gospodarstvo, državna sekretarka z ministrstva za zdravje in prvi mož Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je bil namenjen izključno boju proti širjenju covida-19 in ukrepom, ki sta jih ali pa jih še bosta sprejeli državi. »So teme, ki lahko počakajo, in so teme, ki ne morejo. In danes smo govorili o tistih, ki ne morejo,« je na vprašanje, ali sta morebiti govorila tudi o arbitražnem sporazumu, odvrnil Janša. Pojasnil je, so si epidemiologi obeh držav že doslej sproti izmenjevali informacije glede covida-19. Kljub temu so se danes dogovorili o še tesnejših, vsakodnevnih stikih, saj lahko, kot je poudaril, le koordinirane, usklajene akcije obrodijo sadove. Pri tem je nekoliko prehitel hrvaškega kolega in izrazil zadovoljstvo ob »ukrepih, ki jih je Hrvaška sprejela na zunanji meji EU«.

Hrvaški premier Andrej Plenković je dejal, da se res obetajo strožji ukrepi pri vstopu v državo, zlasti za ljudi iz BIH in Srbije, ki sta na rdečem seznamu, vendar pa naj bi javnost o tem uradno obvestil štab civilne zaščite zvečer v Zagrebu.

Sicer pa naj bi tudi Hrvaška v kratkem uvedla aplikacijo za sledenje okužbam. To bi se po Plenkovićevih besedah lahko zgodilo v desetih dneh. »Po mojem mnenju je to eden ključnih instrumentov, ki lahko v tem času 'nove normalnosti' ljudem mogoči kolikor toliko običajno opravljanje tako delovnih obveznosti kot preživljanje dopusta,« je dejal Janša, ki upa, da bo podobna aplikacija kmalu delovala po vsej Evropi. S tem bi ljudem po njegovih besedah omogočili vsaj do neke mere normalno življenje, vsaj do odkritja cepiva.

Usklajeni ukrepi so nujni

Ob tem je Janša izpostavil, da imata obe državi podobne informacije in izkušnje glede tega, katera so najnevarnejša okolja oziroma dejavnosti za širjenje okužbe. »Osnovna turistična dejavnost mednje ne sodi,« je dodal. Premierja ne izključujeta ponovnega srečanja na isto temo, če bo potrebno.

Kot je poudaril Plenković, je zaradi tesnega sodelovanja med državama ne le v turizmu, ampak tudi v gospodarstvu, prometu, zelo pomembno, da so ukrepi, ki jih sprejemata državi, čim bolj usklajeni in da je skladno s tem tudi epidemiološka slika na obeh straneh čim boljša. »Za nas je to zelo pomembno, saj na Hrvaškem običajno letuje 1,6 milijona slovenskih turistov na sezono, kar pomeni skoraj 11 milijonov nočitev. Mnogi imajo na Hrvaškem nepremičnine, trenutno pa jih je pri nas 92.000. Zato je seveda v našem interesu, da slovenski turisti lahko pridejo k nam varno. Tako želimo spodbuditi medsebojno gospodarsko aktivnost, kajti tudi Hrvati radi prihajajo v Slovenijo, tako pozimi kot poleti,« je dejal.

Magične besede: higiena, distanca, dezinfekcija

Kot je znano, je pred enim tednom Slovenija uvrstila Hrvaško na tako imenovani rumeni seznam, pač glede na trenutno epidemiološko sliko. A kot je dejal Janša, je na »rumenem« seznamu tudi Slovenija. Ob tem je Plenković izpostavil podatek, da je sedem hrvaških obalnih županij še vedno v »zeleni coni«. »Seveda pa bomo ves čas temeljito preučevali, katere oblike druženj bi lahko bile potencialna žarišča, in temu primerno prilagajali ukrepe. Najpomembnejša pa je preventiva in seveda vztrajanje pri odgovornem obnašanju v družbi. Magične besede so higiena, dezinfekcija, distanca.«

Po njegovih besedah bodo v skladu s priporočili epidemiologov uvajali potrebne ukrepe tudi glede zbiranja v nočnih klubih in lokalih. »Dejstvo je, da so se po prvem valu okužb zlasti mladi sprostili, kar je sicer v poletnih mesecih razumljivo. A kot sem že dejal, apeliramo na osebno odgovornost vsakega posameznika.«

Gre za prvo dvostransko srečanje premierjev po decembru 2017; takrat se je Plenković srečal s tedanjim premierjem Mirom Cerarjem.