V bolnišnicah se zdravijo 104 ljudje, med njimi so štirje priključeni na ventilator. Doslej se je na Hrvaškem okužilo 3416 ljudi, 2323 jih je že okrevalo. Umrlo je 115 oseb. Doslej so testirali nekaj manj kot 90.000 ljudi, od tega 1529 v preteklih 24 urah, so še sporočili.

Glede na današnja poročila županijskih štabov civilne zaščite je bilo od četrtka največ novih primerov na območju Zagreba, in sicer 36. Še novih okužb 20 so potrdili v osiješko-baranjski-županiji, 17 v splitsko-dalmatinski in 14 v zadrski. V istrski županiji so potrdili osem novih okužb, v dubrovniško-neretvanski pa štiri. Iz šestih županij so poročali o enem samem primeru, v treh pa ni bilo novih okužb.

Obeta se poostren nadzor družabnih dogodkov in meje

Medtem ko na Hrvaškem še naprej narašča število okuženih z novim koronavirusom, naj bi v državi znova uvedli strožje epidemiološke ukrepe in sprejeli nekatere nove. Med drugim bo treba vsa družinska srečanja z več kot sto udeleženci prijaviti civilni zaščiti. Poostrili naj bi tudi nadzor meje za potnike iz tretjih držav.

Na Hrvaškem je bilo v četrtek skoraj 1000 aktivno okuženih, sto jih potrebuje zdravljenje v bolnišnicah.

Nacionalni štab civilne zaščite je v četrtek razpravljal o ukrepih za zajezitev širjenja okužb. Za večja žarišča okužb so se izkazali različni družabni dogodki, kot so poroke, birme in podobna zasebna praznovanja.

Član štaba in vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak je napovedal, da zaenkrat ne bodo omejevali števila udeležencev na tovrstnih dogodkih, nameravajo pa zaostriti nekatere druge ukrepe.

Organizator naj bi bil tako po novem dolžan tak dogodek, če na njem pričakuje več kot sto ljudi, prijaviti pri lokalni civilni zaščiti, nakar bo ta organizirala nadzor dogodka. Šlo bi za mešane inšpekcije, ki bi nadzirale, ali zbrani spoštujejo sprejete epidemiološke ukrepe.

Objavili bodo navodila za ples

Poleg tega naj bi tudi, kot je dejal, znova objavili navodila za ples, »saj je vsem v interesu, da se izognejo okužbam«. »Plesni oder mora biti dovolj velik, tako da ima vsak plesalec vsaj štiri kvadratne metre prostora. Plesati je treba s partnerji, s katerimi se ponavadi pleše, sicer pa mora biti ples individualen. Vse to naj bi nadzirali,« je dejal.

Hrvaška je na podoben način že začela izvajati inšpekcijski nadzor v nočnih klubih, potem ko so se ti pokazali kot eno od žarišč okužb. Lastnike so opozarjali na pomanjkljivosti pri izvajanju ukrepov. V zadnjem času sicer ni slišati, da bi se okužbe širile v nočnih klubih.

Capak je dejal, da se pogovarjajo tudi o posebnih ukrepih na hrvaški meji za potnike, ki prihajajo iz tretjih držav, ne samo za izjemi, kot sta Srbija ter Bosna in Hercegovina. Hrvaška je v zadnjih nekaj tednih iz Srbije in BiH »uvozila« več kot 50 primerov okužb, te pa so imele za posledico dodatno širjenje okužb na Hrvaškem.

Povedal je, da razmišljajo o ponovni uvedbi 14-dnevne samoizolacije za vse potnike iz držav, ki niso članice Evropske unije. Kot možnost je omenil tudi sedemdnevno samoizolacijo ob obveznem testiranju na novi koronavirus po preteku tega tedna ali obvezna potrdila o testiranju, da oseba ni okužena, ki pa ne bi smela biti starejša od 48 ur. Zanikal je, da bi tovrstne ukrepe izvajali tudi za potnike iz Slovenije.

Kot danes ocenjuje Večernji list, Hrvaška načrtuje nove ukrepe, ker se bo v nasprotnem primeru sama kmalu znašla na rdečem seznamu nevarnih držav po številu okužb s koronavirusom.

V BiH rekordnih 310 novih okužb s koronavirusom

V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 310 okužb z novim koronavirusom. Umrla pa sta še dva bolnika s covidom-19. V državi so v zadnjem dnevu opravili nekaj več kot 1700 testiranj na novi koronavirus in potrdili 310 okužb. 196 primerov so zabeležili v Federaciji BiH, 114 pa v Republiki srbski, na spletu poroča regionalna televizija N1. Največ primerov so potrdili v Sarajevu, in sicer 72. V zadnjem dnevu sta v BiH umrla še dva bolnika s covidom-19, eden v Sarajevu, eden pa v Banjaluki.

Nov rekord zabeležili tud v Severni Makedoniji

V Severni Makedoniji so v zadnjih 24 urah potrdili 205 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Zaradi covida-19 je umrlo šest bolnikov. Opravili so 1728 testov Trenutno imajo v državi 3449 aktivnih okužb z novim koronavirusom, od tega 1871 v prestolnici Skopje.

V Severni Makedoniji so doslej potrdili 7777 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 378 ljudi, okrevalo pa je 3960 bolnikov.

Srbska premierka: »Najhujši dan od začetka boja proti koronavirusu«

V Srbiji so v zadnjih 24 urah zabeležili še 386 okužb s koronavirusom, umrlo pa je 18 bolnikov. Srbska premierka Ana Brnabić je dejala, da je to najhujši dan od začetka boja proti koronavirusu. »Danes je po veliko merilih najhujši dan od začetka boja s koronavirusom. V zadnjih 24 urah je zaradi novega koronavirusa umrlo 18 ljudi,« je povedala premierka na izredni novinarski konferenci, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Nazadnje so opravili 8646 testiranj na novi koronavirus in potrdili 386 okužb. Vse skupaj se je doslej v Srbiji okužilo 17.728 ljudi. Za covidom-19 je umrlo 370 ljudi. Na ventilatorjih je 130 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19. Še vedno so razmere najbolj kritične v Beogradu, sledijo Šabac, Kragujevac in Novi Pazar, je dejala Brnabićeva.

Pojasnila je, da je bilo največ bolnikov ventilatorjih 12. aprila, in sicer 146. Največ novih okužb v enem dnevu, 445, pa so zabeležili 16. aprila. Po njenih besedah današnji podatki kažejo na dramatično poslabšanje razmer glede pandemije covida-19, kar velja za celotno regijo in tudi druge dele sveta.

Če se razmere ne bodo umirile, bo Srbija uvedla tudi najstrožje ukrepe, da bi zaščitila zdravje in življenja ljudi, je poudarila srbska premierka. »Verjamem, da lahko vsi skupaj vzpostavimo nadzor nad temi številkami, tudi brez popolne prepovedi gibanja,« je dejala. Dodala je, da je za to potrebna popolna disciplina vsakega posameznika.

Kaže, da bo vse odvisno od tega, ali bodo ukrepi, sprejeti pred desetimi dnevi, prinesli rezultate, je še dejala. Vendar se bodo po njenih besedah v naslednjih treh do petih dneh videle posledice »povsem neodgovornega zbiranja na protestih«.