Za nekdanjega nogometaša in trenerja Alfreda Jermaniša že od leta 1977, ko je bil star deset let, ni dvoma, kateri evropski klubi so mu najbolj pri srcu. To so Liverpool, Barcelona in Torino. »Potem ko sem prva leta življenja preživel v Švici, smo se takrat vrnili v Koper, kjer so me prijatelji takoj zastrupili z nogometom. Ker so bili tistega leta najboljši Torino, Liverpool in Barcelona, sem začel navijati za njih,« je dejal. Ljubezen do vseh treh je ostala. Včasih se je spraševal le, za katerega navija bolj. »Pred leti, ko sta v osmini finala lige prvakov igrala Liverpool in Barcelona, nisem vedel, za koga bi navijal. Potem je Liverpool dosegel gol, jaz pa sem skočil od veselja. Takrat sem se zavedal, katera ekipa mi je najbolj pri srcu,« je dejal.

Liverpool ga je ravno v tej sezoni še posebno razveselil, ker si je po tridesetih letih zagotovil naslov angleškega prvaka. Ko še ni bilo znano, da bodo rdeči z Anfielda na koncu sezone dvignili pokal, je le s težavo spremljal tekme. »Zdaj nisem nič več živčen. Prej pa tekem nisem gledal v živo. Šele po tem, ko sem videl, kakšen je bil rezultat, sem tekmo zavrtel na začetek in si jo ogledal. To se mi ne dogaja pri spremljanju tekem Barcelone, še manj Torina,« je dejal in dodal, da med vsemi trenerji najbolj občuduje Pepa Guardiolo.

Koper pred Olimpijo

Še bolj bi bil vesel, če bi bil ta trener Liverpoola, čeprav ceni tudi Jürgena Kloppa. »So trenerji, ki so v določenih obdobjih spremenili nogomet. V šestdesetih je Helenio Herrera pri Interju uvedel catenaccio. Potem je prišel Nizozemec Rinus Michels s totalnim nogometom. Konec osemdesetih in na začetku devetdesetih si je Arrigo Sacchi z Milanom podredil Evropo. V zadnjih letih pa je dal nekaj več nogometu Guardiola,« je dejal in dodal, da je trener Manchestra Cityja postavil nove trende.

Ko gre za domači nogomet, sta Jermanišu še posebno pri srcu dva kluba. »Igral sem v vseh selekcijah Kopra, ki me je vzgojil in sem mu hvaležen. Ime in priimek pa mi je dala Olimpija, pri kateri sem preživel izjemno lepa tri leta,« je govoril o klubih, za katere navija, če ga trenerska služba ne zavezuje k stiskanju pesti za kašnega tretjega. Ko igrata Koper in Olimpija, pa navija za Koper.

Jermaniš ne spremlja le nogometa, ampak tudi večino drugih športov. Navijal je že za smučarskega skakalca Bogdana Norčiča in alpskega smučarja Jureta Franka, leta 2002 pa je v finalu evropskega prvenstva gledal rokometne reprezentante. Lani ga je navdušila odbojkarska reprezentanca, medtem ko je v superlativih govoril tudi o kolesarju Primožu Rogliču ter košarkarjih Luki Dončiću in Goranu Dragiću.