Hrvaški štab civilne zaščite je danes sporočil, da je trenutno na Hrvaškem 978 okuženih oseb, med katerimi jih je 100 na zdravljenju v bolnišnicah. Na ventilatorje so priključene tri osebe. Doslej se je okužilo 3416 ljudi, 2323 obolelih pa je okrevalo. Z enim smrtnim izidom v preteklih 24 urah se je število umrlih povzpelo na 115.

Doslej so testirali nekaj manj kot 90.000 ljudi, od tega več kot 1500 v zadnjih 24 urah.

Največ novookuženih je znova na območju Zagreba, kjer so imeli 23 novih okužb. Sledi istrska županija z devetimi novimi primeri, nato pa šibeniško-kninska in splitsko-dalmatinska s po sedmimi, je videti iz današnjih poročil posameznih županijskih štabov civilne zaščite.

Po pet novih primerov je na območju karlovške ter osiješko-baranjske županije, tri nove okužbe pa so tudi v zadrski in vukovarsko-sremski županiji. V še nekaterih županijah so zabeležili po en ali dva primera, medtem ko v nekaterih, kot je primorsko-goranska županija, v preteklih 24 urah ni bilo novih okužb.

Iz Slovenije uvoženih 10 okužb

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš pa je na današnji seji vlade povedal, da je bil v minulih dneh precej novih okužb na Hrvaško "uvoženih" iz sosednjih držav. Iz Slovenije je tako prišlo deset okuženih, nato je zbolelo še pet njihovih kontaktov. Največ okuženih je prišlo iz Srbije, kar 30, zbolelo pa je še 44 njihovih stikov, iz BiH pa je na Hrvaško prišlo 12 zbolelih s covidom-19, ki so nato okužili še deset ljudi.

Bubaševa je sicer v pogovoru za regionalno televizijo N1 povedala, da imajo glede na število bolnikov s covidom-19 zadeve pod nadzorom. Opozorila pa je, da številke lahko hitro postanejo trimestne, če državljani ne bodo spoštovali protiepidemioloških ukrepov.

Na vprašanje, ali so današnje številke posledica širjenja okužb na porokah in različnih drugih družinskih dogodkih, je odgovorila, da udeleženci očitno pozabijo na protiepidemiološke ukrepe, ko se "malo razživijo".

"V takšnih situacijah pozabijo na medsebojno razdaljo in dezinfekcijo, saj se je treba vzdržati objemanja in poljubljanja ter to izraziti na kak drug način," je dejala.

Na vprašanje o morebitni poostritvi ukrepov za poroke in podobna druženja večjega števila ljudi je Bubaševa odgovorila, da je morda bolj kot dodatno omejevanje nujno, da bi vsi odgovorno spoštovali že objavljena priporočila epidemiologov.

Hrvaška med državami, v katerih prebivalci najredkeje nosijo zaščitne maske

Pristojni obravnavajo možnost, da bi odredili obvezno popisovanje udeležencev in organizatorja druženja, ki bi moral vnaprej kontaktirati vse udeležence ter jih opozoriti, naj raje ostanejo doma, če imajo kakršne koli simptome okužbe z novim koronavirusom, je pojasnila.

Dejala je tudi, da bo nacionalni štab civilne zaščite odločil, ali bo obvezna uporaba zaščitnih mask za vse. Poudarila je, da je Hrvaška med državami, v katerih prebivalci najredkeje nosijo zaščitne maske.

Spomnila je na raziskave, ki kažejo, da tudi zaščitne maske iz blaga omejujejo širitev okužb tudi do 30 odstotkov. Dejala je, da ne nasprotuje niti temu, da bi jeseni, ko pričakujejo slabšo epidemiološko sliko, maske postale obvezne ne samo v zaprtih javnih prostorih, temveč tudi na prostem.

V BiH in na Kosovu število novih okužb še naprej narašča

V Bosni in Hercegovini so danes potrdili 215 novih okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je v zadnjih 24 urah umrlo pet ljudi. Tudi na Kosovo število dnevnih okužb še naprej hitro narašča, danes so jih potrdili 214, od tega največ v Prištini.

V BiH so v zadnjem dnevu testirali 1860 ljudi, okužbo pa so potrdili pri 110 osebah na območju Federacije BiH in pri 105 osebah v Republiki srbski, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Največ na novo okuženih je v prestolnici Sarajevo, kjer so od srede potrdili 30 novih primerov, 18 so jih potrdili v Banjaluki, 14 pa v Zvorniku na vzhodu Bosne.

Doslej so v BiH potrdili več kot 3000 okužb z novim koronavirusom, ki je v tej državi zahteval 214 življenj. Direktor inštituta za javno zdravje Republike srbske Branislav Zeljković je potrdil, da so v tej entiteti BiH zaskrbljeni zaradi naraščanja števila okuženih, saj je njihovo število zdaj višje kot število tistih, ki so ozdraveli. "Če se bo rast števila okuženih nadaljevala, lahko pričakujemo zahtevne epidemiološke razmere, kar bo še dodatno obremenilo zdravstveni sistem," je opozoril.

Na Kosovu so po podatkih tamkajšnjega Nacionalnega inštituta za javno zdravje v sredo testirali 413 ljudi, 214 je bilo pozitivnih, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Tudi na Kosovu je največ okuženih v prestolnici. V Prištini so potrdili 68 okužb, sledijo Uroševac s 55, Južna Mitrovica s 35 in Kosovo Polje s 13 novimi okužbami. Po podatkih nacionalnega inšitituta za javno zdravje se je pozdravilo še 60 bolnikov, skupaj doslej 2063.

Aktivnih primerov okužb je na Kosovu trenutno 1951, skupaj pa se je doslej z novim koronavirusom okužilo 4100 ljudi. Od začetka epidemije so na Kosovu potrdili 86 smrti zaradi covida-19.