Pred srbsko skupščino v Beogradu prišlo do spopada med protestniki, ki so vzklikali gesla proti Vučiću ter metali bakle, steklenice in kamenje, in policijo, ki je množico potisnila nazaj. V Novem Sadu pa so protestniki med drugim metali molotovke in kamenje na mestno hišo ter razbili okno.

Na beograjski urgenci so za srbske medije povedali, da je bilo v Beogradu v sredo zvečer poškodovanih najmanj 36 ljudi, 19 policistov in 17 protestnikov, da pa huje poškodovanih ni bilo. Beograjski mediji so tudi poročali, da je policija poškodovala več novinarjev, ki so se sicer legitimirali.

V zvezi z dvodnevnimi protesti v Beogradu je višje državno tožilstvo danes sporočilo, da so postopke sprožili proti 25 osebam, od tega proti več osebam zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti in nasilnega obnašanja. Danes naj bi zaslišali več osumljencev.

V Novem Sadu je bilo po poročanju lokalnih medijev lažje ranjenih šest protestnikov in snemalec RTV Srbije, ko so ekipo televizije napadli protestniki. Protestov se je udeležilo okoli tisoč ljudi, na njihovem čelu pa je bilo okoli sto pristašev desničarskih organizacij, ki so pozivali k »razbitju televizije«.

Močno poškodovana mestna hiša v Novem Sadu

Najhuje je bila poškodovana mestna hiša v Novem Sadu, ki so jo zamaskirani protestniki zasuli s kamenjem, baklami in molotovkami. Po poročanju srbske tiskovne agencije Beta policija poslopja ni zaščitila in ni niti posredovala. Poškodovana so okna ter skoraj povsem uničena vhodna vrata mestne hiše. Protestniki so tudi razbili steklo na vhodnih vratih Radiotelevizije Vojvodine in okenska stekla na sedežu Vučićeve Srbske napredne stranke v mestu, poroča Hina.

Protestniki zahtevajo odstop direktorja srbske policije Vladimirja Rebića, notranjega ministra Nebojše Stefanovića in Vučića. Kot poroča regionalna televizija N1, zahtevajo tudi razpustitev kriznega štaba srbske vlade za covid-19 ter objavo točnega števila smrtnih žrtev in okuženih s koronavirusom.

Udeleženci protesta v Beogradu so se okoli 18. ure začeli zbirati pred filozofsko fakulteto, nato pa se je povorka, v kateri so bili tudi opozicijski voditelji, ki so bojkotirali nedavne parlamentarne volitve, podala proti srbski skupščini. Oblasti so na beograjske ulice poslale ogromno policistov.

Ko so protestniki prispeli do srbskega parlamenta, so policistom vzklikali: »Pojdite na Kosovo!« Tam se je zgodil tudi incident, v katerem je bil poškodovan vodja Gibanja svobodnih državljanov (PSG) in znani srbski igralec Sergej Trifunović. Po poročanju medijev so protestniki Trifunovića polivali z vodo in obmetavali s pločevinkami piva. V glavo je dobil tudi udarec s fotoaparatom. Trifunović se je tik pred nedavnimi volitvami odločil, da jih ne bo bojkotiral.

Kakšne so zahteve protestnikov?

Nezadovoljni državljani zahtevajo ustanovitev novega kriznega štaba za boj proti koronavirusu, v katerem politika ne bo imela besede. Oblastem očitajo, da so lagale o podatkih o obolelih in žrtvah covida-19. Zahtevajo tudi takojšnjo izpustitev pridržanih med torkovimi protesti, podatke o poškodovanih in objektivno poročanje javne radiotelevizije RTS.

Med zbranimi protestniki so tudi opozicijski voditelji - vodja Stranke svobode in pravice Dragan Đilas, vodja Narodne stranke Vuk Jeremić, vodja stranke Dveri Boško Obradović, vodja Demokratske stranke Zoran Lutovac in vodja stranke Gibanje za preobrat Janko Veselinović.

Po poročanju srbskih medijev so se protestniki zbrali tudi v Nišu.

Vučić o desničarskih profašistih in tujih tajnih službah...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ki je na novinarski konferenci odgovornost za nemire pripisal desničarskim in profašističnim silam ter tajnim službam tujih držav, je tudi nakazal, da si bo verjetno premislil glede uvedbe policijske ure.

Ta možnost je tudi pognala na ulice Beograda in drugih večjih srbskih mest več tisoč protestnikov. Ti so ogorčeni zaradi neodgovornosti vlade, ki je pred volitvami, ki jih je opozicija bojkotirala, dovolila športne in druge velike prireditve. Te so prispevale k povečanju števila novih okužb z novim koronavirusom.

Srbe so razjezili posnetki policijskega nasilja prvi dan protestov v torek. Policisti so proti protestnikom uporabili s solzivcem in pretepali tudi tiste, ki na protestih sploh niso sodelovali. V Beogradu so v sredo solzivec proti policistom uporabili tudi protestniki. Ti so policiste tudi obmetavali z vsem, kar jim je prišlo pod roke.

Srbski minister za notranje zadeve Nebojša Stefanović je od pristojnih tožilstev zahteval hitro ukrepanje proti nasilnežem. Opozoril je, da se s posnetkov protesta pred poslopjem skupščine jasno vidi, da so protestniki pol ure metali solzivec na policiste, ki so imeli ukaz, da tega ne počnejo.

... obrambni minister o državnem udaru

Obrambni minister Srbije Aleksandar Vulin pa je dejal, da je bil cilj demonstracij v Beogradu državni udar in država mora na to ustrezno odgovoriti.

»Država Srbija bo zmagala, ohranili bomo vladavino prava ter politično in drugo stabilnost. Tisti, ki skušajo uničiti vse, kar so ustvarile generacije, se morajo zavedati, da bodo naleteli na jasen odgovor države,« je za srbsko televizijo Pink povedal Vulin.

Menil je tudi, da so z dogajanjem v minulih zadnjih dveh dneh zelo zadovoljni sovražniki Srbije. »Gledati kako gorita center Beograda in Novega Sada, kako se napada srbske državljane in policijo, kako se uničuje vse, kar je ustvarjeno v tej deželi, to lahko veseli le sovražnike Srbije,« je dejal minister, vendar ni navedel, kdo naj bi ti sovražniki bili.