Pred petimi leti, ko je, tudi z razširitvijo islamske države, v Siriji divjala državljanska vojna, so zdajšnji uspešni maturanti še kot otroci tako rekoč brez vsega, ne da bi znali besedo nemško, pribežali v Nemčijo. Spomniti velja, da je tedaj, leta 2015, nemška vlada Angele Merkel z izjemno zgodovinsko gesto v Nemčijo spustila okoli milijon sirskih beguncev. Večinoma gre za pripadnike sunitske večine, proti kateri je uperjen režim Bašarja Al Asada, ki se opira na manjšine alavitov, šiitov, kristjanov in druzov. Vsi ti otroci in najstniki med sirskimi begunci so postali velik izziv za nemški šolski sistem, ki pa ga je, kot zdaj vidimo, odlično obvladal, mladi begunci pa so Nemčiji hvaležni, tudi zato, ker so se v njenih šolah izredno dobro naučili nemško.

Spomin na začetke

Med maturanti berlinske gimnazije Alberta Schweizerja so lahko ponosni in srečni predvsem Hazar Abaza, Ammar Abo Hwach in Lynn Ghannam. Njihove ocene na maturi so spektakularne, saj so boljši kot njihovi vrstniki, ki že 18 let živijo v Nemčiji. Postali so simbol uspešne vključitve v nemško družbo.

Hazar Abaza, najboljša maturantka na omenjeni berlinski gimnaziji, se je po podelitvi pred novinarji spominjala: »Ko sem bežala iz Sirije, so letala vse zbombardirala in nikjer nismo mogli več živeti. Z očetom in bratom smo sedli v gumijast čoln. Prečkali smo Sredozemsko morje, Grčijo, Makedonijo in tako naprej.« Njen oče je bil na podelitvi vidno ganjen. Študirala bo ekonomijo.

Podelitev je zelo čustveno doživljala tudi družina Abo Hwach, v kateri so starši prav tako svojo osmislitev in zadovoljstvo v tujem svetu našli v učnem uspehu svojega otroka. Sin Ammar je namreč na maturi za malenkost zgrešil maksimalno število točk. Študirati namerava medicino. Svojih staršev zdaj ne bi mogel tako razveseliti, če se pred leti kot mladoletnik v Turčiji ne bi ločil od njih z namenom, da gre sam v bogato Nemčijo, ki se mu je zdela kot svetopisemska obljubljena dežela. Očitno pa to ni bila samo iluzija od daleč. »Moja družina je hotela ostati v begunskem taborišču v Turčiji, sam pa sem hotel v Nemčijo. Najprej sem šel v Ciper, ki sem ga lahko zapustil šele leto pozneje. Še dodatno leto pa je bilo potrebno, da sem znova videl svoje starše, ki so prišli za mano v Nemčijo.«

Vse te izjemno uspešne maturante, ki so pred petimi leti, ko še niso znali niti besede nemško, prišli iz Sirije, je na twitterju pozdravil tudi naslednji komentar maturantke, rojene v Nemčiji: »Po petih letih učenja nemščine so dosegli boljši uspeh v tem jeziku, kot sem ga sama, čeprav je to že 18 let moj materni jezik. Zato jim iz vsega srca čestitam in izrekam spoštovanje.«

Uspešna vključitev v nemško družbo

Ministrica za družino, ženske, upokojence in mladino Franziska Giffey pa je po podelitvi dejala: »Kakšen izjemen potencial, kakšna velika moč za Nemčijo se skriva v teh mladih! Delali bodo za Nemčijo, za njeno dobro.« Ti maturanti so zanjo dokaz, da je integracija sirskih beguncev v Nemčiji na dobri poti.

Sicer je po študiji iz februarja letos imelo zaposlitev 57 odstotkov sirskih beguncev in 29 odstotkov sirskih begunk, ki so se manj kot moški udeleževale tečajev nemškega jezika. Ker je med odraslimi begunci žensk veliko manj kot moških, ima zaposlitev polovica in ne manj kot polovica vseh sirskih beguncev, večinoma pa opravljajo kvalificirana dela. Študija je pokazala tudi, da je delež zaposlenih med sirskimi begunci celo večji, kot je bil delež zaposlenih med begunci iz Bosne pred 25 leti.

Vsekakor brez težav pri integraciji ne gre. Vseeno pa so vse nemške stranke razen skrajno desne Alternative za Nemčijo prepričane, da so begunci priložnost za Nemčijo, ki ima podobno kot Slovenija in večina drugih članic EU že vrsto let zelo nizko stopnjo rodnosti. Zato je Nemčiji pred pandemijo že tako zelo primanjkovalo delovne sile, da tudi za tuje investitorje ni bila več zanimiva. Vsekakor s sirskimi begunci ni hujših težav, med pandemijo so se celo izkazali s šivanjem mask za bolnišnice.