Mestna občina Novo mesto je objavila razpis za izdelavo projektne dokumentacije za prenovo Narodnega doma. V preteklih letih so zagotovili najnujnejšo sanacijo, predvsem strehe in strešne kritine. Tokrat naj bi temeljito prenovili celoten objekt, instalacije, izvedli temeljito statično sanacijo ter uredili dvorišče na severni in zahodni strani, pri čemer bo po besedah novomeškega župana Gregorja Macedonija treba podreti manjši objekt za Narodnim domom, kjer bi uredili glavni vhod, saj sedanji neposredno s ceste ni najbolj varen.

»Objekt je v izredno slabem stanju in je za opravljanje katere koli dejavnosti neuporaben in neprimeren,« je o kulturnem spomeniku državnega pomena dejal Macedoni. Skupaj bodo obnovili okoli 1600 kvadratnih metrov površin, predvidena je tudi pokrita povezava s sosednjim Jakčevim domom. V ozadju je tudi želja, da v Narodnem domu postavijo stalno razstavo o olimpioniku Leonu Štuklju. Kot je znano, je Štukljeva družina lani Dolenjskemu muzeju in Novemu mestu v hrambo in prezentacijo zaupala vso Štukljevo zapuščino. »In to dolžnost želimo s prenovo Narodnega doma tudi izpolniti,« dodaja župan. Narodni dom je bil zgrajen leta 1885, v njem pa je svoje gimnastične prvine uril tudi mladi Štukelj.

Občina želi pripraviti projektno dokumentacijo za celovito obnovo, s čimer naj bi zagotovili tako funkcionalnost samega objekta kot tudi oživitev prvega narodnega doma na Slovenskem, ki je imel pred stoletjem izjemno narodnobuditeljsko vlogo. »Predvidevamo, da bi lahko, ko bo projekt pripravljen, kandidirali tudi za javna sredstva, bodisi iz tako imenovanega kulturnega evra bodisi morda iz kohezijskih skladov,« dodaja Macedoni.

Bil je središče alternativne umetnosti

Narodni dom je bil v zadnjem času več kot desetletje središče novomeške alternativne umetniške scene. V »Sokolcu«, kot domačini pravijo Narodnemu domu, so na podlagi sklepa bivšega župana Alojzija Muhiča iz leta 2011 ustvarjali novomeški alternativni umetniki. Macedoni je ta dogovor leta 2016 razdrl, občina pa je poskušala umetnike izseliti, saj je želela izvesti sanacijska dela. Na občini so takrat vztrajali, da ne morejo izvajati del, če so v objektu ljudje.

Po številnih pregovarjanjih in celo sodnih odločbah je občini kot lastnici Narodnega doma sredi 2018 le uspelo izprazniti objekt. Natanko pred dvema letoma so tako iz Narodnega doma po več neuspelih poskusih deložacije na podlagi zahtev gradbene inšpekcije, ki je presodila, da stavba ni več varna za uporabo, policisti pospremili še zadnjega alternativnega umetnika.