Ameriški predsednik Donald Trump je umik države iz WHO napovedal že marca, sredi najhujše svetovne pandemije v zadnjem stoletju, z utemeljitvijo, da WHO preveč gleda skozi prste Kitajski, kjer naj bi decembra lani nastal novi koronavirus po naravni poti na eni od tržnic v mestu Wuhan.

Aprila je nato ustavil financiranje WHO, 18. maja pa je dal WHO ultimat, naj izvede reforme ali pa bodo ZDA po več kot 70 letih članstva izstopile.

Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Stephane Dujaricc je v torek sporočil, da je generalni sekretar ZN Antonio Guterres kot depozitar ustanovne listine oziroma ustave WHO iz leta 1946 zdaj v procesu verifikacije, ali so izpolnjeni pogoji za umik ZDA iz organizacije.

Ti določajo, da mora država, ki želi izstopiti, plačevati svoje prispevke še leto dni. ZDA na leto v proračun WHO namenijo okoli 450 milijonov dolarjev, pri čemer za letos in starejše obveznosti dolgujejo še 200 milijonov dolarjev.

Biden napovedal preklic izstopa

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je v torek že obljubil, da bo v primeru zmage na novembrskih volitvah nemudoma po prevzemu položaja preklical odločitev Trumpa o izstopu ZDA iz WHO.

»Američani so varnejši, če sodelujejo pri krepitvi svetovnega zdravja. Prvi dan na položaju nas bom spet pridružil WHO in obnovil naše vodenje na svetovnem odru,« je sporočil Biden, ki ima sicer že kar debel seznam ukrepov, s katerimi naj že prvi dan na položaju, če mu bo seveda uspelo zmagati na volitvah, popravil dejanja Trumpa.

State Department je sicer v ponedeljek zagotovil, da si bodo ZDA še naprej prizadevale za reforme WHO, vendar ni jasno, kdo jih bo še poslušal.

Umika ne podpira nobena od strani

Napoved o umiku v ZDA ni naletela na naklonjenost ne pri demokratih in ne pri republikancih. Republikanski predsednik senatnega odbora za zdravstvo Lamar Alexander je dejal, da se ne strinja z odločitvijo vlade. »Seveda je treba podrobno pogledati napake WHO glede koronavirusa, vendar pa je čas za to po krizi in ne sredi krize,« je dejal Alexander iz Tennesseeja.

»Predsednikov uradni umik iz WHO je popoln nesmisel. Medtem ko je ogroženih na milijone življenj, predsednik pohablja mednarodna prizadevanja za zmago nad virusom,« je tvitnila demokratska predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi.

»Če Trumpov odgovor na koronavirus opredelimo kot kaotičen in zmeden, delamo krivico kaosu in zmedi. To seveda ne bo zaščitilo ameriških življenj ali interesov. Pušča nas bolne in pušča nas same,« pa je povedal vodilni demokrat v odboru za mednarodne odnose senata Bob Menendez iz New Jerseyja.