No, pustimo to in se raje posvetimo lisičkam, vrhunskim rumenim gobam, ki zaradi prijetnega in edinstvenega okusa sodijo med najbolj cenjene gobe. So ene redkih gob, ki so precej bogate z vitaminom C in tudi z vitaminom D. Lahko jih jemo surove, sicer so pa v kuhinji vsestransko uporabne. Kdor želi njihov okus karseda čist, jih bo samo rahlo popražil na oljčnem olju ali maslu, jih rahlo osolil in ponudil s popečenim kruhom, kot to radi počno Francozi. Priljubljene so tudi z jajci – na mešanici masla in oljčnega olja svetlo popražimo nekaj mlade čebule ali šalotke, dodamo očiščene lisičke, jajca umešamo in primešamo malo smetane, soli in popra ter z njimi zalijemo pražene lisičke. Premešamo, da jajca zakrknejo, a ostanejo sočna, jih posujemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo s svežim ali hrustljavo popečenim kruhom. Ljubitelji jedi na žlico iz lisičk, krompirja, paradižnika in čebule skuhajo imeniten golaž. Pri tem je treba paziti le, da paradižnik (ali mezga) pride v lonec nazadnje, sicer lahko krompir ostal trd. Imenitna jed za ta letni čas so lisičke s pečenim mladim krompirjem. V sezoni stročjega fižola, torej zdaj, se k lisičkam nadvse poda tudi ta. Lisičke se seveda odlično podajo k vsem vrstam mesa, pa naj bodo to piščančji fileji (glej recept) ali teletina, celo svinjina, izvrstno pa se ujamejo tudi z ribami. Na jugu Italije lisičke popražijo ter podušijo s česnom in paradižnikom, nato pa ponudijo kot predjed ali prikuho, celo tudi kot omako za testenine. Nanizali smo nekaj idej, da si vam ne bo treba beliti glave, kaj bi pripravili, ko se vam bodo najprej v košari, nato pa še v hladilniku znašle te aromatične rumene gobe.

REZANCI Z LISIČKAMI, PIŠČANČJIM FILEJEM IN MLADIM SIROM

SESTAVINE ZA 4 OSEBE

400 g

ozkih ali širokih rezancev,

200 g

piščančjega fileja,

2 žlici

oljčnega olja,

400 g

svežih lisičk,

1

manjša čebula,

2 stroka

česna,

1 vejica

svežega timijana,

150 g

mladega sira,

morska sol, sveže zmlet poper

PRIPRAVA

1Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Lisičke skrbno očistimo z vlažno krpo, le če je nujno, jih na hitro oplaknemo. Večje razrežemo, manjše pa pustimo cele. Meso narežemo na koščke ali trakove. V velikem loncu zavremo osoljeno vodo za testenine. Rezance stresemo v krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot je označeno na embalaži. Tik preden jih odcedimo, prihranimo 1dl vode, v kateri so se kuhali.

2Medtem v veliki globoki ponvi segrejemo olje in na njem na hitro popečemo koščke mesa. Dodamo čebulo in lisičke, rahlo posolimo in med občasnim mešanjem pražimo kakšne 3 minute. Dodamo česen in osmukan timijan ter pražimo še 3 minute oziroma toliko, da večina tekočine izpari.

3V ponev stresemo odcejene testenine. Dodamo narezan ali nariban sir in prilijemo prihranjeno tekočino. Med mešanjem kuhamo še toliko, da se sir razpusti in nastane kremasta omaka. Po želji dodatno začinimo in razdelimo na krožnike ter postrežemo.

Čas priprave in kuhanja: 30 minut

JUHA IZ LISIČK IN KROMPIRJA

Potrebujemo

500 g lisičk,

5 večjih mladih krompirjev,

1 čebulo

3 stroke česna

1 šopek peteršilja

1 žlico oljčnega olja

morsko sol

1 vejico timijana

Priprava

Krompir očistimo in operemo ter narežemo na kocke. Lisičke dobro očistimo in, če je nujno, na hitro oplaknemo. Manjše pustimo cele, večje prerežemo. Čebulo in česen ločeno drobno nasekljamo, peteršilj operemo in drobno sesekljamo. V loncu na olju popražimo čebulo, dodamo lisičke in jih med mešanjem pražimo toliko, da spustijo vodo in ta povre. Nato dodamo česen in zalijemo z vodo. Dodamo še krompir in sol ter na zmernem ognju kuhamo 20 minut. Proti koncu kuhanja dodamo peteršilj in čisto malo timijana. Kuhamo še 10 minut, nato pa nadevamo v skodelice in postrežemo.

HITRA BOROVNIČEVA PITA

Potrebujemo

250 g moke,

2  jajci,

2,5 dl smetane za kuhanje ali jogurta,

300 g borovnic,

3 žlice sladkorja

1 vrečko vaniljevega sladkorja

1 vrečko pecilnega praška,

sok polovice limone

Priprava

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Manjši pekač za pecivo namastimo z maslom ali obložimo s papirjem za peko. V skledo ubijemo jajci in ju skupaj s sladkorjem penasto umešamo. Dodamo moko, smetano, pecilni prašek in limonov sok. Sestavine dobro premešamo, da nastane enotno testo brez grudic. Pripravljeno testo vlijemo v pekač in po njem posujemo očiščene in oprane ter osušene borovnice. Pecivo pečemo v ogreti pečici približno pol ure. Ko se malo ohladi, ga narežemo in postrežemo, morda s kepico vaniljevega sladoleda.