Bolsonaro sicer od izbruha pandemije novega koronavirusa zanika nevarnost covida-19, ki ga je označil za manjšo gripo, prav tako nasprotuje ukrepom socialnega distanciranja in drugim ukrepom za zajezitev širjenja virusa, kot je nošenje zaščitnih mask v javnosti.

Brazilija je v pandemiji novega koronavirusa druga najbolj prizadeta država na svetu, saj je covid-19 zahteval že več kot 65.000 življenj, potrdili pa so najmanj 1,6 milijona primerov okužbe.

V Indiji število smrtnih žrtev preseglo 20.000

V Indiji so po podatkih tamkajšnjih zdravstvenih oblasti potrdili že skoraj 720.000 okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo več kot 20.000 ljudi. V kitajski prestolnici Peking pa prvič po izbruhu okužb z novim koronavirusom na tržnici v začetku junija niso zabeležili novih okužb.

V zadnjih 24 urah so zabeležili 22.452 novih primerov okužbe s koronavirusom, s čimer se je skupno število okužb povečalo na 719.665. Umrlo pa je še 467 ljudi, ki so bili okuženi s koronavirusom, s čimer je skupno število smrtnih žrtev naraslo na 20.160, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo indijsko ministrstvo za zdravje.

Število okužb in smrtnih primerov narašča najhitreje, odkar so začeli sredi maja v državi rahljati ukrepe za zajezitev virusa. Podatki oblasti kažejo, da so prvih 100.000 okužb zabeležili v 110 dneh do 19. maja, zadnjih 100.000 pa so potrdili v samo šestih dneh od 2. julija.

Indija je v ponedeljek po številu okužb prehitela Rusijo in je zdaj na tretjem mestu za ZDA in Brazilijo. Po številu smrtnih žrtev pa je šele na osmem mestu na svetu. Predstavniki zdravstvenih oblasti ob tem opozarjajo, da bi se lahko v prihodnjih tednih število smrtnih žrtev ob rekordnem naraščanju števila okužb bistveno povečalo.

V indijski finančni prestolnici Mumbai so ob tem danes odprli štiri nove poljske bolnišnice, eno kar na hipodromu. Vse skupaj bo v teh bolnišnicah na voljo dodatnih 3500 postelj.

Kitajska: »Nič okužb še ne pomeni tudi ničelnega tveganja«

Pekinška zdravstvena komisija je sporočila, da so minuli dan odkrili asimptomatski primer okužbe z novim koronavirusom, vendar Kitajska tovrstnih primerov ne vključuje v statistiko potrjenih okužb z virusom sars-cov-2.

Mestne oblasti so od 11. junija na okužbo z novim koronvirusom testirale več kot 11 milijonov ljudi, kar je skoraj polovica vseh prebivalcev kitajske prestolnice. Prav tako so morali številni v karanteno. Prvi skupini ljudi, več kot 5000 oseb, naj bi se karantena iztekla v torek. Ob tem so mestne oblasti že posvarile pred samozadovoljnostjo. Več tisoč ljudi, med njimi tudi 31 bolnikov z asimptomatskimi znaki, ostaja v karanteni.

»Nič okužb še ne pomeni tudi ničelnega tveganja,« je dejala namestnica mestnega centra za nadzor bolezni Pang Xinghuo. Dodala je, da oblasti ne morejo izključiti, da v prihodnjem tednu ne bo prišlo do novega primera domačih okužb.

Na Kitajskem so doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa potrdili 84.889 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 4641 bolnikov.

Melbourne znova v karanteni

Več kot pet milijonov prebivalcev avstralskega mesta Melbourne pa bo od srede opolnoči znova v karanteni. Za uvedbo karantene, ki bo trajala najmanj šest tednov, so se odločili, potem ko so v mestu v zadnjem dnevu zabeležili 191 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Premier zvezne države Viktorije Daniel Andrews je danes povedal, da je primerov okužbe preveč, da bi jim sledili. »To so nevzdržno visoke številke,« je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. »Nihče ne želi biti v tem položaju. Vem, da bo zaradi tega nastala ogromna škoda. To bo zelo velik izziv,« je dodal. Uvedba karantene je po njegovih besedah edina možnost, da bi se izognili morebitnim več tisoč primerom okužb z novim koronavirusom.

Prebivalci metropolitanskega območja Melbourna bodo lahko od srede dom zapustili, samo če bodo morali po nakupih, k zdravniku, na delo ali oskrbeti nekoga drugega. Poleg tega ne bodo smeli sprejemati obiskov, pouk pa bo znova potekal na daljavo. Prav tako ne bodo smeli zapustiti mesta. Čeprav karanteno uvajajo za metropolitansko območje drugega največjega avstralskega mesta, že od danes prebivalci celotne Viktorije ne morejo v druge avstralske zvezne države.

V Iranu največ žrtev od izbruha

V Iranu so v zadnjih 24 urah zabeležili 200 smrtnih žrtev covida-19, kar je največ od izbruha novega koronavirusa v državi februarja. Tako je vse skupaj umrlo 11.931 ljudi. V zadnjem dnevu pa so potrdili še 2637 okužb z virusom, vse skupaj 245.688. »Na žalost, smo v zadnjih 24 urah izgubili še 200 naših sodržavljanov, tako da skupno število smrtnih žrtev znaša 11.931,« je povedala tiskovna predstavnica iranskega zdravstvenega ministrstva Sima Sadat Lari.

»Povečanje števila žrtev je zelo boleče za vse nas,« je poudarila. Dodala je, da je to posledica »našega vedenja in dejanj«, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V zadnjih 24 urah so sicer potrdili še 2637 okužb z virusom, vse skupaj 245.688. Larijeva je povedala, da se je število okužb močno povečalo na enem območju, kjer je bilo v zadnjih dneh več porok. Imena območja ni razkrila.