V ponedeljek so v Sloveniji ob 1325 testiranjih potrdili 23 okužb z novim koronavirusom, hospitaliziranih pa je bilo 12 bolnikov, kar je en več kot dan prej. Nihče od njih ni potreboval intenzivne nege, eno osebo pa so odpustili v domačo oskrbo. Doslej so skupno potrdili 1739 okužb, umrlo pa je 111 bolnikov s covidom-19.

- Kacin: Vlada bo socialne zavode, bolnišnice, zdravstvene domove in zapore razglasila za ogrožena območja

- Vlada načrtuje močno povečanje laboratorijskih kapacitet za testiranje okužb z novim koronavirusom, s čimer bo država jeseni lahko dnevno obravnavala veliko več kot trenutnih največ 1500 testov v enem dnevu.

- Rozman: Kapaciteta testiranj je 1500 na dan, do jeseni jo želimo povečati za tisoč

- V Sloveniji je trend novih primerov v porastu. Krivulja je manj strma kot marca. Če bomo z ustreznimi ukrepi številke obdržati na tem nivoju, bomo uspešni, pravi Mario Fafangel. Težava je, da so rezultati ukrepov, ki jih sprejmemo danes, vidni šele čez 14 dni.

- Fafangel: 14-dnevna kumulativna incidenca okužb v Sloveniji že skoraj deset, narediti moramo vse, da trend ustavimo

- Kacin: Če se bo število okužb še naprej povečevalo, bo treba zbiranja omejiti na deset ljudi

Posnetek novinarske konference.

V Sloveniji je trend novih primerov okužb v porastu, a je krivulja manj strma kot marca, je na današnji novinarski konferenci pojasnil predstojnik centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Narašča tudi število okužb, ki se širijo lokalno in niso več povezane s primeri, vnesenimi iz tujine.

Štirinajstdnevna kumulativna incidenca na 100.000 prebivalcev se je v Sloveniji ob tem zvišala na že skoraj deset, kar po besedah Fafangla pomeni, da smo dosegli tisto raven, ki smo jo uporabljali za druge države, ko smo ocenili, da niso več varne.

»Upoštevajte obstoječe ukrepe«

Opozoril je, da ne raste zgolj število okuženih, ampak tudi njihovih tveganih stikov. Pozval je k odgovornemu obnašanju in spoštovanju obstoječih ukrepov, kar se Fafanglu zdi pomembnejše kot njihovo zaostrovanje.

Trenutno v Sloveniji beležijo največ primerov med mlajšo generacijo, pri kateri bolezen običajno poteka v blažji obliki. »Ko pa bo virus znova zašel med ranljive skupine, se bo zvišalo število hospitalizacij in tudi smrti,« je opozoril direktor Klinike Golnik Aleš Rozman.

Možnost zaostrovanja ukrepov ob slabšanju epidemiološkega stanja v državi je sicer omenil vladni govorec Jelko Kacin. »Če se bo širjenje okužb nadaljevalo, bomo morda morali kmalu zbiranje omejiti na deset oseb,« je dejal.

O ukrepih za obvladovanje širjenja okužb je v ponedeljek zvečer razpravljala vlada v razširjeni sestavi in pregledala dopolnjeni državni načrt ukrepanja za primer epidemije.

Govorili so tudi o nadzoru nad spoštovanjem karantenskih odločb in učinkovitejšem delovanju zdravstvenega inšpektorata. Ta bo po Kacinovih besedah odslej lahko opravil tudi do 500 nadzorov na dan, ob tem se mu pa zdi vzpodbudno, da so kadrovsko pomoč svojih inšpektorjev ponudila tudi druga ministrstva.

Vlada načrtuje tudi povečanje kapacitet za testiranje. Trenutno lahko laboratoriji opravijo največ 1500 testov v enem dnevu, bo besedah Rozmana pa bi do jeseni to število lahko zvišali še za tisoč.

»Razmislite, ali je potovanje na Hrvaško nujno«

Vse, ki nameravajo odpotovati na Hrvaško, je Kacin še pozval, naj razmislijo, ali je potovanje nujno. Če se mu ne morejo izogniti, pa naj se izogibajo gneči, ob prihodu domov pa naj pozorno spremljajo svoje zdravje in naj se izogibajo stikom z ranljivimi skupinami.

V ponedeljek so kar pet novih okužb z novim koronavirusom potrdili v Cerknici, štiri pa v Mariboru. Po dve okužbi so odkrili v Slovenski Bistrici, Postojni in Ilirski Bistrici, po eno pa v občinah Dravograd, Mengeš, Medvode, Ribnica, Trbovlje, Podvelka, Šempeter - Vrtojba in Renče - Vogrsko.

V občini Renče - Vogrsko je v ponedeljek potrjena okužba sploh prva doslej, s tem pa se je število slovenskih občin z najmanj eno potrjeno okužbo povzpelo na 159.

Pri še 81 testiranjih na prisotnost novega koronavirusa, ki so jih v ponedeljek opravili med stanovalci in zaposlenimi v Centru starejših Pristan v Vipavi, so odkrili le eno dodatno okužbo med stanovalci. Skupno so tako okužbo potrdili pri 11 stanovalcih in sedmih zaposlenih, je povedal direktor centra Martin Kopatin.