»Pogovori ta teden bodo nekoliko bolj neformalne narave,« je sporočil tiskovni predstavnik britanskega premierja Borisa Johnsona. »Uradno objavljenega dnevnega reda ni, vendar je namen videti, ali je možno narediti večji napredek,« je dodal.

Evropska komisija je sporočila, da bodo pogovori strokovnjakov z obeh strani na tehnični ravni potekali do četrtka. Obe strani sta potrdili, da se bosta ob robu sestala glavni evropski pogajalec Michel Barnier in glavni britanski pogajalec David Frost.

Prejšnji krog pogajanj se je minuli teden končal brez preboja dan prej, kot je bilo načrtovano. Barnier je po pogovorih sporočil, da med stranema še vedno obstajajo precejšnja razhajanja. Podobno je izpostavil tudi Frost. Cilj pogovorov je bil doseči nov zagon v pogajanjih. »Naš cilj je bil, da pogajanja uspešno in hitro spravimo na pot kompromisa,« je po štirih dneh pogovorov sporočil Barnier.

Združeno kraljestvo je iz EU izstopilo konec januarja, a brexit se bo dejansko zgodil konec leta, ko se izteče prehodno obdobje, v katerem je država še vedno del notranjega trga in carinske unije, zato ljudje in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva izstopa še ne občutijo.

Če dogovora o novem sporazumu do konca leta ne bo, bodo trgovinski odnosi med stranema temeljili na minimalnih standardih Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki vključujejo carine.