Ponedeljkovo jutro se je v vasici Potarje v občini Tržič nad Lomom pod Storžičem nadaljevalo tako, kakor se je po nedeljskem popoldanskem požaru odvijal preostanek nedelje. Okoli hiše v idilični vasici so bili še vedno gasilski tovornjaki, policisti so si skrbno ogledovali pogorišče in njegovo okolico, domači in drugi pa so pospravljali razdejanje, ki ga je povzročil požar.

A začnimo na začetku. Gospodar Janez Godnov je z družino dan preživel v naravi. Za nedeljski izlet so si izbrali italijanske Višarje. »Ravno v gondoli smo bili, ko je zazvonil mobilni telefon. Klical me je bratranec, ki je bil v bližini. Avtomobil je imel parkiran nad našo hišo, in ko se mu je približeval, je videl, da se z gospodarskega poslopja kadi. Rekel sem mu, naj takoj pokliče gasilce, kar je tudi storil,« opisuje Godnov.

Poškodovani trije gasilci

Gasilci so bili hitro na kraju požara. »Ko smo prišli do hiše, je bil požar na gospodarskem poslopju polno razvit. Od sevanja, ki ga je povzročil ogenj, se je začenjala vžigati še desna stran hiše. Najprej smo se lotili reševanja hiše, kar nam je v veliki meri uspelo. Obe gospodarski poslopji, žaga in hlev, pa sta popolnoma pogoreli,« opisuje poveljnik PGD Križe Uroš Bodlaj. V požaru sta poginila, kot je dodal, jagnje in pes.

Po podatkih PU Kranj je v gašenju požara sodelovalo 95 gasilcev z 20 vozili. Gasilcem vseh prostovoljnih gasilskih društev, združenih v Gasilsko zvezo Tržič, so priskočili na pomoč še poklicni gasilci GARS Kranj. »Lažje poškodovani so trije gasilci, ki so v zahtevni intervenciji pred uničenjem rešili stanovanjsko hišo,« je zapisal tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos. Kot nam je pojasnil Bodlaj, sta se dva gasilca med gašenjem porezala, tretji pa je dobil lažje opekline. »Vsi trije so dobro in so v domači oskrbi,« nam je še zagotovil poveljnik PGD Križe. Stanovanjska hiša ima poškodovano ostrešje in so ga gasilci zaščitili s folijo. Gasilsko stražo so čez noč opravljali gasilci PGD Lom pod Storžičem, so zapisali na portalu Spin.

Zgorela tudi elektrarna na strehi

Ne gospodar z ženo in ne družina z dvema otrokoma, ki živi na istem naslovu, niso prebili noči v hiši, pravi Godnov. Medtem ko se bosta z ženo verjetno lahko kmalu vrnila v stanovanje, pa je stanovanje družine z otrokoma popolnoma uničeno in bivanje v njem ni mogoče. Tudi gmotna škoda bo po pričakovanjih precejšnja. Celoten gospodarski del je bil namreč prekrit z voltaiko z močjo 49,75 kilovata, kar je gospodarju, kot nam je zaupal, s prodajo električne energije v omrežje zagotavljalo okoli tisoč evrov prihodka na mesec. Pa tudi žaga je bila občasno še v uporabi. »Žaga je bila nekoč glavni vir preživetja za našo štiričlansko družino, imeli smo tudi zaposlene. Ko sem se upokojil, se je sin, ki je prevzel dejavnost, odločil, da se bo preusmeril v sekance. Jaz pa sem žago še vedno občasno uporabljal,« opisuje Godnov.

Dopoldne po požaru so bili policisti še vedno na kraju dogodka in pregledovali teren. Ni pa to prvi požar na posesti družine Godnov v vasi Potarje. Kot je povedal gospodar, je pri njih gorelo že dvakrat, a obakrat v precej manjšem obsegu. En požar so domači pogasili sami, pri drugem pa so jim na pomoč priskočili gasilci, je dodal.