Hrvaški premier Andrej Plenković je na krilih dokaj nepričakovane gladke volilne zmage HDZ na nedeljskih saborskih volitvah že opravil posvetovanja s pričakovanimi podporniki njegove nove vlade. Po navedbah tiskovnega predstavnika stranke Marka Milića ima s 66 osvojenimi sedeži že zagotovljeno parlamentarno večino 76 poslancev brez iskanja koalicijskega partnerja, saj jo dosega z osmerico poslancev na hrvaškem priznanih manjšin, potem ko sta mu brezpogojno podporo zagotovila vodji hrvaške narodne stranke in reformistov, vsak s po enim predstavnikom v novem saborskem sklicu. Radimir Čačić na čelu reformistov je že objavil, da ostaja varaždinski župan in svoj poslanski mandat prepušča podpredsednici stranke Nataliji Martinčević, drugi tudi z referenčnimi glasovi, vodja Hrvaške narodne stranke Predrag Štromar, do zdaj prostorski minister, pa po takojšnji čestitki Plenkoviću očitno pričakuje kakšen obliž za izgubo osmih poslancev HNS v prejšnjem sklicu in ministrskega položaja tudi zaradi popotresne jeze Zagrebčanov, a se hkrati zaveda, da mu bo osamljenost lažja v vladnem bloku.

Škoro brez tehtnice

Plenković se lahko nadeja podpore še kakšnega poslanca z desnega političnega pola, morda tudi domovinskega gibanja Miroslava Škora, ki se z odmevnim rezultatom 16 poslanskih sedežev le slaba dva meseca po ustanovitvi ni povzpel do želene vloge jezička na politični tehtnici. Zasluga za to gre tudi socialdemokratom z anemičnim Davorjem Bernardićem, ki so s predvolilnim Restartom dosegli najslabši rezultat po letu 2003, ter slabemu nastopu hrvaške levice nasploh, ki ga je delno popravila le zeleno obarvana platforma Zmoremo s prvimi sedmimi poslanci v saboru.

Štiridesetletni Bernardić je na današnji tiskovni konferenci že potrdil, da se umika s čela SDP, vodenje socialdemokratov pa je začasno prevzel podpredsednik stranke 62-letni Zlatko Komadina, ki ob Milanu Bandiću sicer velja za enega njegovih političnih mentorjev, pred osmimi leti pa je po kratkem ministrovanju zaradi zdravstvenih razlogov zapustil vlado zdajšnjega predsednika države Zorana Milanovića. Prav od Milanovića je prevzel vodenje stranke po njegovem volilnem porazu leta 2016, vseskozi pa bil iz tabora Milanovićevih privržencev kritiziran, da je brez talenta za politiko in klican k odstopu. Dokaj ponesrečeni sta bili njegovi predvolilni televizijski soočenji s Plenkovićem, pa tudi sicer kot vodja saborske opozicije ni visoko kotiral v javnomnenjskih anketah. Bernardić novinarjem ni zaupal, ali po odstopu ostaja saborski poslanec, kar je postal leta 2008, ko je tam zamenjal tedaj še člana SDP Bandića, ali pa se umika iz politike, s katero živi od študentskih let. Za svoj odstop ni iskal drugih grešnikov, ampak je dejal, da »predsednik (stranke) vselej nosi največjo odgovornost« za njene volilne neuspehe.

Bandić priznal rumeni karton

Zagrebški župan Bandić svojega poloma ne doživlja na tak način. Po volilnem porazu je danes dejal, da bo njegova stranka dela in solidarnosti konec tedna opravila oceno. Dodal je, da je vselej pripravljen nositi posledice svojega delovanja ter da bo storil vse, da ne dobijo »rdečega kartona«, potem ko so minulo nedeljo dobili »rumenega«, z očitnim namigovanjem na lokalne volitve prihodnje leto. Volitve pa so prinesle še eno zanimivost, kar 26 kandidatov, ki niso dobili niti enega glasu, očitno torej tudi ne glasov njih samih.