Atleti in atletinje Massa so prepričljivo postali pokalni zmagovalci Slovenije. Predstavniki ljubljanskega kluba so konec tedna v Ljubljani dosegli daleč največ zmag ter se veselili prestižne domače lovorike. V soboto in nedeljo so bile razmere za atlete spremenljive, najslabše pogoje so zaradi močnega protivetra imeli sprinterji. Na stadionu v Šiški so najboljši slovenski atleti in atletinje dosegli nekaj odličnih dosežkov, žal pa se je bilo znova mogoče prepričati, kako slabe so razmere na šišenskem atletskem stadionu, kjer je tartan trd kot kamen.

Osrednja junakinja finala atletskega pokala Slovenije je bila Tina Šutej, ki je s preskočenimi 475 cm v skoku ob palici za centimeter izboljšala svoj državni rekord ter postavila najboljši letošnji rezultat na svetu. Znova se je izkazal Kristjan Čeh, ki je vrgel disk prek 65 m ter po dosežku na mednarodnih tablicah sicer nekoliko zaostal za dosežkom Tine Šutej. Ptujčan je prejšnji teden v Avstriji doživel prvi poraz v sezoni, danes pa si je samozavest dvignil v Ljubljani, kjer je imel precej težav z izmetom, saj je v tretji seriji padel. »K sreči se je vse dobro izteklo,« je pojasnil 21-letni Kristjan Čeh. Da slovenska atletska prihodnost temelji na mladih atletih, je dokazal mlajši mladinec Sandro Jeršin Tomassini, ki je v skoku v višino preskočil 221 cm ter postavil državni rekord starejših mladincev.

Dvajsetletni Nick Kočevar postaja najhitrejši Slovenec

Nick Kočevar je z vnovično zmago v sprintu na 100 m dokazal, da je ta čas najhitrejši Slovenec. Dvajsetletni atlet je vnovič ugnal Luko Janežiča, ki ima težave s poškodbo stegenske mišice. »Čas ni pomemben, zmaga za klub pač. Na prejšnji tekmi v Mariboru je bil zelo napet dvoboj z Luko Janežičem, tokrat pa sem bil prvi bolj gladko in sem zato zelo vesel,« je dejal Nick Kočevar, ki je konec tedna osvojil kar tri zlate kolajne, saj je bil najboljši tudi na 200 m (Luka Janežič zaradi poškodbe ni nastopil) in štafeti 4x100 m.

Ker ima Kočevar, ki je bil rojen 18. junija 2000 v Berlinu, tudi nemško državljanstvo, je doslej na dveh velikih prvenstvih tekmoval za Nemčijo. Atletska zveza Slovenije si prizadeva, da bi Svetovna atletska organizacija (WA) dala Kočevarju zeleno luč za nastop za Slovenijo. Ker je lani v Burgosu na evropskem prvenstvu do 20 let Kočevar tekmoval za Nemčijo, so z WA v teh dneh na svoji spletni strani objavili, da bo lahko Kočevar tekmoval za Slovenijo tri leta po zadnjem nastopu za drugo državo, se pravi od 20. julija 2022. Z atletske zveze so nam danes sporočili, da so se na sklep pritožili in pristavili dodatne obrazložitve. Na AZS so prejeli ustno zagotovilo, da bo WA v najkrajšem času še enkrat proučila primer.

Veter malce premočan

Če ne bi imela premočnega vetra, deset odstotkov nad dovoljenima dvema metroma na sekundo, in če bi veljale norme za nastop na olimpijskih igrah, bi bila v soboto junakinja v Šiški Neja Filipič. Atletinja Massa je namreč v troskoku skočila 14,32 m, kar je natanko toliko, kot znaša olimpijska norma. »Čeprav je bil veter močnejši od dovoljenega in četudi v tej sezoni ne štejejo norme za olimpijske igre, sem vesela, da sem skočila tako daleč. Nastop je bil res dober. Imela sem zelo dobre skoke, dva čez 14 m. Pogoji so bili zahtevni, saj je tartan v Šiški zelo trd, veter je pihal zelo spremenljivo. Menim, da bi lahko dosegla še daljšo daljavo,« je svoj nastop ocenila Neja Filipič, ki je bila danes s 649 cm najboljša tudi v skoku v daljino.

Na najdaljši razdalji na 5000 m je evropska mladinska prvakinja Klara Lukan izboljšala državni rekord mlajših članic in se s časom 15:59,71 spustila pod mejo 16 minut. »Želela sem teči pod 16 minutami, o rekordu nisem razmišljala. Petkilometrska razdalja je zelo dolga za solo tek, skušala sem odmisliti bolečino in odgarati do konca,« je pojasnila Klara Lukan. Junakinja pri sprinterkah je bila po pričakovanju Maja Mihalinec, ki je prepričljivo najhitrejša na 100 in 200 m. »Bolj mi bo v spominu ostal tek na 200 m. Imam pa še precej rezerv,« je nastop ocenila Maja Mihalinec. Omenimo še, da je Lia Apostolovski očitno prevzela primat najboljše slovenske skakalke v višino, saj je bila še tretjič v tej sezoni prepričljivo boljša od Maruše Černjul.