Protest proti fašizmu, nacionalizmu in rasizmu se je v središču Ljubljane in drugih mest začel ob 19. uri, ob 18.30 pa so se na Prešernovem trgu v Ljubljani v manjšem številu, nekaj deset, zbrali tako imenovani rumeni jopiči, med katerimi smo prejšnji teden, kot smo poročali tudi na Dnevniku, izpostavili člane neonacističnih skupin. Kot je skoraj 100 različnih organizacij in iniciativ zapisalo v sporočilu za javnost, najostreje obsojajo napovedani shod rumenih jopičev. »V nekem trenutku se pojavijo provladni 'protestniki', tako imenovani rumeni jopiči, ki so v resnici pripadniki neonacističnih skupin. Njihove vezi s SDS so že dobro dokumentirane, njihov diskurz je praktično identičen diskurzu politične stranke. Smo torej v trenutku, ko se neonacistične tolpe z jasnim ciljem provokacije in eskalacije postavijo v bran vladajoči koaliciji,« so zapisali.

Na Trgu republike znova več tisoč ljudi

Protesti so potekali mirno, policisti so vseskozi spremljali skupino rumenih jopičev, ki je pot začela na Prešernovem trgu. Ločeno od njih se je val več tisoč protivladnih protestnikov vil po ljubljanskih ulicah in končal svojo pot na Trgu republike, ki ni več ograjen. Med drugim je bilo množico slišati, kako vzklikajo »Cela Ljubljana sovraži fašiste«, v rokah številnih pa je bila kot odziv na nedavne dogodke videti transparente s prekrižano svastiko. Stališča in zahteve protivladnih protestnikov so bolj ali manj znana: nasprotujejo korupciji in kraji javnega denarja ter zanje neprimernemu odnosu do nevladnih organizacij in kulturnikov, ne strinjajo se tudi z avtoritarnimi in samovoljnimi potezami vlade in koalicije.

Kot je skoraj 100 skupin zapisalo pred protestom, se je oblikovala enotna želja po enakosti, solidarnosti in iskanju novih poti. Obenem pa so danes izrazili tudi nasprotovanje shodu rumenih jopičev, za katere ocenjujejo, da gre za »s strani vladne koalicije instrumentalizirano neonacistično skupino«, in kulturi sovraštva. »Na ulicah ne sme biti prostora za nestrpnost in diskriminacijo. Proti sovraštvu in nasilju gradimo solidarnost in odpor,« so navedli na družbenih omrežjih. Izrazili so tudi nasprotovanje polaganju vencev državnega vrha pri bazoviški fojbi.

Rumeni jopiči za vojsko na mejah in ukinitev RTV

Protestniki v rumenih jopičih so sicer s Prešernovega trga v Ljubljani krenili proti Trgu republike, pozneje v park slovenske reformacije in pred Radiotelevizijo Slovenija (RTVS). Na transparentih so se zavzeli proti anarhiji, med njihovimi vzkliki pa je bilo slišati, da so Slovenci na svoji zemlji, kar da ne velja za protivladne protestnike. Na enega od transparentov so narisali tudi svastiko in rdečo zvezdo ter med njima narisali enačaj. "Naših vojakov ne boste blatili," so še zapisali na transparent in skandirali, da se zavzemajo za Slovenijo in za vojsko na mejah. Znova so se izrekli za ukinitev RTV.

Protesti so potekali tudi drugod, po poročanju Večera pa se je skupina rumenih jopičev sprehodila tudi čez Trg svobode v Mariboru.

Obisk pri predsedniku Borutu Pahorju

Na Pahorjev poziv je več posameznikov oz. skupin za sprejem zaprosilo ločeno, a se nihče med njimi ne predstavlja kot predstavnik protestnikov ali organizator protestov. Kot so sporočili iz urada predsednika, so udeleženci »na pogovoru izmenjali mnenja in se seznanili s stališči, ki so bila tudi glede istih vprašanj mestoma različna«. Pahor je sicer na sestanku poudaril dialog in da se je treba k njemu vračati, tudi kadar se zdi, da je izčrpan.

Pogovora se je udeležila Tjaša Prošek, ena bolj izpostavljenih protestnic, ki je v zadnjih tednih tudi javno spregovorila o zahtevah protestnikov. Kot je pojasnila, so na pogovoru predsedniku zastavili konkretna vprašanja, odgovorov pa niso dobili. Povabili so ga tudi, naj nagovori ljudi, ki se ob petkih zberejo na protestih, a se Pahor za zdaj vabilu ni odzval. Kot je še dejala, se zavzemajo za prihodnost države, za »otroke in vnuke«, zato potrebe po »protestov proti protestom« ne razume. Želijo pa predvsem nagovoriti vse, ki so trenutno apatični.

Del protestnikov in nekatere skupine pa so sporočili, da jih protestniki, ki so se udeležili srečanja, ne predstavljajo. »Ti predstavniki protestnega gibanja kot celote nikakor ne zastopajo. Upamo, da gre pri njihovem odzivu zgolj za politično naivnost in avanturizem,« so zapisali v sporočilu za javnost. Pod sporočilo so se podpisale skupine in iniciative Prezidium, ADDK, MZPP ter Protestival.