Medtem ko so sporazum Partnerstvo za razvoj prvaki koalicijskih in opozicijskih strank v času prve Janševe vlade podpisali v kristalni dvorani vladne palače v soju žarometov in ob nazdravljanju s šampanjcem, je bil današnji podpis sporazuma o sodelovanju v obdobju 2020–2022 bolj komoren. Zgodil se je v sejni sobi, brez šampanjca in brez navzočnosti medijev. To bi lahko pripisali (tudi) temu, da sta k sodelovanju z Janševo koalicijo pred 14 leti od opozicijskih strank pristopili SD pod Pahorjevim vodstvom in SNS (podpis je zavrnila le Kacinova LDS), tokrat pa so se kot edina opozicijska stranka Janševemu povabilu odzvali Jelinčičevi nacionalisti. Levosredinske LMŠ, SD, Levica in SAB so sodelovanje zavrnile. Sodelovanje zahteva spoštovanje, so poudarjale druga za drugo ob majskem prejemu premierjevega povabila.

Janša demonstriral svojo moč

Današnji podpis sporazuma kakšnih sprememb v parlamentarno glasovalno matematiko ne prinaša. Janša je z njim predvsem demonstriral svojo moč, ocenjujejo poznavalci. Poslanci SNS ter predstavnika madžarske in italijanske narodne skupnosti, ki sta danes prav tako podpisala sporazum o sodelovanju s koalicijo, so namreč projekte Janševe vlade večinoma podpirali že doslej. Če se 46 glasovom, ki jih imajo v parlamentu skupaj SDS, SMC, NSi in DeSUS, pridružijo trije glasovi poslancev SNS in dva glasova predstavnikov manjšin, se podpora povzpne na 51 glasov. Toliko jih je na primer ob interpelaciji zaradi sporne nabave zaščitne in medicinske opreme za svoj obstanek na čelu gospodarskega resorja zbral minister Zdravko Počivalšek.

»Kakšne velike spremembe v prihodnje ne bo. Mi smo že doslej podpirali vse zadeve, ki so v dobrobit Slovenije, in to smo s podpisom zgolj še potrdili,« je danes poudaril Zmago Jelinčič. Da je sedanja koalicija trdna, ocenjujejo tudi v opozicijskih strankah, ki so podpis sporazuma z Janšo zavrnile. »Koalicija ima zagotovljenih več kot potrebnih 46 glasov, da lahko stvari nemoteno pelje naprej,« je dejala predsednica SAB Alenka Bratušek.

Jelinčič o razliki med njim in Levico

»Narod ni neumen. Že ves čas vidimo, da SNS sodeluje z Janševo vlado, in podpis sporazuma je samo potrditev tega sodelovanja,« je ocenil vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo SNS v parlamentu obravnavana kot pogodbena opozicija, torej tako, kot je bila Levica v času sodelovanja z vlado Marjana Šarca. Kar naj bi po Vatovčevih besedah tudi pomenilo, da bo Jelinčič mesto v parlamentarni komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb prepustil opoziciji. Prvak nacionalistov se s tem nikakor ne strinja. »Jaz sem opozicija, ki v dobro Slovenije sodeluje s koalicijo. V nasprotju z Levico, ki je bila v koaliciji zato, da je izsiljevala za lastne koristi,« razliko med svojo in Meščevo stranko razume Jelinčič.

Predsednik vlade Janez Janša danes pred novinarje ni stopil. Kot so sporočili iz njegovega kabineta, je sporazum po njegovi oceni toliko bolj pomemben, ker vnaša stabilnost v čas, ki se ga skuša zelo destabilizirati. V besedilu sicer lahko preberemo, da je sklepanju sporazuma botrovalo uspešno premagovanje prve faze koronakrize, želja po zagotavljanju kar najboljših pogojev za izhod iz predvidene recesije in nujnost sistemskih reform, ki so potrebne za napredek Slovenije. Izpostavljeno pa je tudi približevanje predsedovanja svetu EU, »ki ga želi Slovenija izpeljati kar najbolje«, za kar je »nujno potrebno sodelovanje vseh političnih strank«.