Vlada je danes spremenila oziroma dopolnila odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah.

Po novem tako ob prihodu iz držav na t. i. rumenem seznamu, na katerem bo po novem tudi Hrvaška, 14-dnevna karantena ne bo odrejena za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma držav članic schengenskega območja, če bodo predložili dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem so bivali v času bivanja, ali originalen račun za plačilo nastanitve v teh državah oziroma uradni seznam posadke v primeru najema plovila.

Če oseba tega ne bo mogla predložiti ali dokazati, se bo štelo, kot da prihaja iz države s t. i. rdečega seznama - države z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo s covidom-19 - in bo posledično morala v karanteno.

Med izjemami za vstop v Slovenijo brez karantene so po novem še osebe, ki imajo rezervacijo nočitve v Sloveniji - če prihajajo iz držav, ki so bile v času ureditve te rezervacije še na zelenem seznamu, kasneje pa so bile z njega črtane. Oseba, ki bo uveljavljala to izjemo, bo morala ob prehodu meje predložiti dokazilo o rezervaciji in negativen izvid testa na covid-19, ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengna ali v organizaciji oz. pri posamezniku, ki ju je pooblastil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Hrvaška nič več na zelenem seznamu

Z današnjo odločitvijo vlade so bile sicer z zelenega seznama črtane Hrvaška, Češka in Francija, vse tri so se "preselile" na t. i. rumeni seznam, na zeleni seznam pa na novo dodani Belgija in Nizozemska.

Med novostmi je tudi vročanje odločbe o karanteni že na sami meji. Policija bo ob vstopu v Slovenijo zahtevala podatke - kot so ime in priimek, rojstni datum, naslov stalnega ali začasnega prebivališča oziroma kraja bivanja, kjer bo prestajal karanteno v Sloveniji - in jih nato nemudoma posredovala predstavniku ministrstva za zdravje, ki bo že na samem mejnem prehodu poskrbel za izdajo in vročitev odločbe o karanteni. Po vročitvi odločbe se bo osebi dovolil vstop v državo.

Osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb o karanteni, lahko sicer v Slovenijo vstopajo le na določenih mejnih prehodih oz. kontrolnih točkah. Na meji s Hrvaško so to Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane, na meji z Madžarsko Pince, in na ljubljansko letališču. Tam bo namreč ministrstvo za zdravje zagotovilo ustrezno število ljudi za vročanje odločb.

Plenković: Spremenjeni slovenski ukrepi ne bodo spremenili pogojev za potovanja Hrvatov

Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu povedal, da ga je v četrtek zvečer poklical njegov slovenski kolega Janez Janša, da bi ga obvestil, da bodo tudi Hrvaško umaknili s seznama varnih držav. Zatrdil je, da odločitev Slovenije ne bo spremenila pogojev za vstop hrvaških državljanov v Slovenijo.

"Ne bo nobenih konkretnih operativnih posledic glede tega," je odgovoril Plenković na novinarsko vprašanje, zakaj je Slovenija umaknila Hrvaško z zelenega seznama epidemiološko varnih držav ter ali sta se o tem pogovarjali z Janšo.

Pojasnil je, da ima Slovenija tako kot Hrvaška svoj epidemiološki zavod in epidemiološke strokovnjake in tudi določena merila. Glede na število novookuženih uvrščajo posamezne države v določene razrede, je dejal na današnji sklepni predvolilni novinarski konferenci na sedežu HDZ.

V domovih za starejše obiski še dovoljeni

Na današnji novinarski konferenci je državna sekretarka Mateja Ribič povedala, da so obiski v domovih za starejše za zdaj še dovoljeni, lahko pa se vodstva posameznih domov odločijo drugače.

Novih okužb s covidom-19 v domovih za starejše do danes ni bilo. Da bi tako ostalo, je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj na vse ustanove, ki izvajajo institucionalno varstvo, naslovil poziv na dosledno izvajanje vseh preventivnih ukrepov, je dejala Ribičeva. »Konstantno iščemo ravnovesje med ukrepi, ki bodo zmanjšali možnost vnosa in širjenja okužbe v domovih za starejše ter pravico tako stanovalcev kot tudi svojcev do osebnega stika,« je pojasnila.

Ob napovedanem morebitnem ponovnem zaostrovanju ukrepov proti širjenju novega koronavirua v domovih za starejše pa je varuh človekovih pravic Peter Svetina medtem pozval k premišljenemu, sorazmernemu in zakonitemu sprejemanju ukrepov. Sprašuje se tudi po ustrezni pravni podlagi in opozarja, da je treba potrebe po stikih obravnavati individualno.

V četrtek ob 1274 testih potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom, 10 bolnikov hospitaliziranih

V Sloveniji so v četrtek na okužbo z novim koronavirusom testirali 1274 oseb in potrdili 16 pozitivnih primerov. Hospitaliziranih je 10 bolnikov s covidom-19, torej en več kot v sredo. Na intenzivni negi ni nobenega bolnika, prav tako nihče ni umrl.

Doslej so v Sloveniji opravili 104.201 test na covid-19, potrdili so 1649 okužb, trenutno je potrjenih aktivno okuženih 136 oseb, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih objavlja spletni portal sledilnik.org.

Med 16 na novo potrjenimi okuženimi jih je pet v starostni skupini 15-24, šest v starostni skupini 25-34, trije v starostni skupini 35-44, po en pa v starostnih skupinah 45-54 in 55-64.