Potem ko je bil dr. Milko Novič na prvem sojenju obsojen na 25 let zapora zaradi umora dr. Janka Jamnika decembra 2014, na drugem pa oproščen obtožbe, se je danes začelo sojenje številka tri. Z zapletom. Zatožna klop je ostala prazna, zagovornika Žiga Podobnik in Monika Poje pa sta sodnici Sinji Božičnik predala zdravniško potrdilo Novičeve osebne zdravnice, da ni sposoben spremljati obravnave. Priloženo je bilo tudi psihiatrično mnenje dr. Dušana Žagarja, da za Noviča obravnava pomeni hudo stresno situacijo, ob kateri mu upade koncentracija in se mu pojavljajo miselne blokade. Če bi v prihodnje že bil sposoben spremljati dogajanje, pa je psihiater predlagal omejitev na dve, tri ure na dan. Podobnik in Pojetova sta predlagala preklic te in drugih obravnav, dokler sodni izvedenec psihiater ne bi ocenil, kako je s tem.

Kršitev ustavnih pravic

»Iz dokumentacije ne izhaja nesposobnost aktivnega sodelovanja na obravnavi. Sodišče za zdaj smatra, da je za obravnavo sposoben,« je po posvetovanju ugotovitev senata predstavila Božičnikova. Se je pa strinjala, da je čas za psihiatričnega izvedenca, da oceni obtoženčevo sposobnost sodelovanja na sojenju. A do takrat mu bodo sodili v nenavzočnosti. »Na sodišče je bil pravilno vabljen, poučen o posledicah, če se ne vabilo ne odzove, bil je tudi že zaslišan,« je še dejala. Ko je obramba ugovarjala, da gre za kršitev obtoženčevih ustavnih pravic, je odvrnila, da naj kršitev, če se ji zdi, da je nastala, uveljavlja s pravnimi sredstvi. Potem pa predala besedo tožilki Blanki Žgajnar, da je ponovno prebrala obtožnico. V njej piše, da je bil Novič tisti, ki je 16. decembra 2014 okoli 19.40 na nerazsvetljenem parkirišču pred restavracijo Via Bona na Tbilisijski v Ljubljani skrit med avti z orožjem kalibra 7,56 milimetra dvakrat ustrelil v glavo direktorja Kemijskega inštituta Jamnika. To da je storil iz brezobzirnega maščevanja, ker ga je pred leti z inštituta odpustil.

Sledilo je branje vseh Novičevih dosedanjih zagovorov. Od začetka je zagotavljal, da ni morilec, da so se mu na inštitutu res dogajale hude stvari, vendar je težave vedno reševal s pravnimi sredstvi. Jamniku nikoli ni grozil, nikoli ga ni vodila želja po maščevanju. »To ni v moji naravi, kot tudi ne zahrbtno obračunavanje, tega nikoli nisem počel,« je med drugim dejal.

Starši tako, žena drugače

Kot prvo pričo so zaslišali 89-letnega očeta žrtve Antona Jamnika. Sin mu je večkrat omenjal težave v službi. Zaradi dveh (nekdanjih) uslužbencev, Dušanke D. in Noviča, je moral tudi večkrat na sodišče. Omenjal je tudi Michela Stephana (lani je bil obsojen zaradi napeljevanja k umoru zaposlenega na inštitutu Janeza Plavca), da mu bodo na inštitutu prekinili pogodbo in da je nevaren. Janko Jamnik je po očetovih besedah slutil, da se bo zgodilo nekaj hudega. »'Mene bodo pospravili,' mi je rekel. Naročil mi je, kje naj bo pokopan. Govoril je tudi, da bo njegov avto razneslo in da je zato zamenjal parkirni prostor. 'Ne bom dočakal vajine starosti,' nama je dejal z ženo.« »Predvidevam, da je šlo za organiziran umor,« je zaključil svoje videnje tragedije. Tudi njegova žena je govorila o hudih slutnjah. »Teden pred usmrtitvijo mi je rekel 'Babi, mene bodo ubili'. Nisem verjela, rekla sem mu, saj si komaj začel živeti,« je izjavila.

Po drugi strani pa je pokojnikova žena Tatjana Jamnik Skubic dejala, da ji ni govoril o nobenih grožnjah, njegovo obnašanje se v času pred umorom ni prav nič spremenilo. O avtu ji ni govoril, parkirnega prostora ni menjal. Ji je pa omenjal težave v službi, tudi Noviča, ki je tisti čas izgubil vse sodne postopke proti inštitutu. »Nisva vedela, ali je to žalostna ali vesela novica, saj je mož prej večkrat omenil, kako je Novič maščevalen,« je dejala. Na vprašanje, ali je kdaj izrazil strah, da ga bodo ubili, pa je odločno odvrnila: »Niti enkrat ne.«

Na zaslišanje sta bili vabljeni tudi Novičeva žena in hči, a ju ni bilo. Sojenje se nadaljuje že v ponedeljek.